Spänningar i regeringen om gruvavgifter

GRUVOR. Myndigheten för tillväxtanalys får i uppdrag av regeringen att utreda mineralersättningen och andra avgifter som gruvindustrin betalar. Miljöpartiet tycker att gruvbolagen kommer för billigt undan. Men utgångspunkten i regeringsuppdraget är att locka fler utländska investerare.

Näringsminister Mikael Damberg när han talade vid gruvbranschens årliga kongress i januari på Grand Hotel i Stockholm. Då gav han inga svar om vare sig mineralersättningen eller skärpta miljökrav för gruvnäringen, nu ska regeringen se över mineralersättningen.
Näringsminister Mikael Damberg när han talade vid gruvbranschens årliga kongress i januari på Grand Hotel i Stockholm. Då gav han inga svar om vare sig mineralersättningen eller skärpta miljökrav för gruvnäringen, nu ska regeringen se över mineralersättningen.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Nivån på mineralersättningen ska ses över. I dag är den på tok för låg, enligt Miljöpartiet som innan partiet hamnade i regeringsställning har drivit frågan om att införa en gruvskatt.

Men när regeringen och näringsminister Mikael Damberg (S) nu låter Myndigheten för tillväxtanalys utreda de avgifter som gruvbolagen betalar till stat och fastighetsägare – är den näringspolitiska angreppsvinkeln mycket uttalad:

"I en delrapportering ska Tillväxtanalys redovisa hur nivån på mineralersättningen och andra avgifter enligt minerallagen påverkar Sveriges attraktivitet som gruvland." står det i uppdraget från regeringen med titeln Uppdrag att kartlägga Sveriges attraktivitet som gruvland.

Internationalisering av gruvnäringen är av "yttersta vikt" om Sveriges gruv- och mineralnäring ska behålla sin tätposition, skriver regeringen som vill att Tillväxtanalys identifierar vilka faktorer som är viktiga för investeringsklimatet vad gäller gruvnäringen.

Fakta
Mineralersättning
Av 7 kap. 7 § minerallagen framgår att ersättningen ska motsvara 2 promille (0,2 procent) av det beräknade värdet av de mineral som omfattas av koncessionen och som har brutits och uppfordrats inom koncessionsområdet under året. Av ersättningen ska tre fjärdedelar tillfalla fastighetsägare inom koncessionsområdet och en fjärdedel staten.
För gruvbrytningen år 2013 fick staten totalt 1,7 miljoner kronor i mineralersättning från bolagen.

Källa: Sveriges geologiska undersökning, SGU

Tillväxtanalys ska redovisa uppdraget senast i december 2016, med undantag för just den del som rör mineralersättningen som ska redovisas senast den 31 mars 2016.

I den överenskommelse mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna som ligger till grund för regeringsarbetet utlovas ytterligare förändringar för gruvnäringen, bland annat att miljökraven vid prospektering och provborrning ska skärpas. Näringsminister Mikael Damberg har dock än så länge inte velat kommentera när regeringen avser att börja utreda frågorna.

Dokumentation

Om gruvnäringen i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet:

Sverige ska vara en föregångare för en hållbar utveckling inom gruvindustrin, som är viktig för Sverige. Vi vill skapa nya modeller för att utveckla samhällets och gruvnäringens ansvar för att finansiera de investeringar som krävs för en miljömässigt hållbar gruvnäring och samhällsutveckling. Miljökraven vid prospektering och provborrning ska skärpas. Turistnäringens och andra lokala näringars intresse ska beaktas. En analys av framkomliga vägar ska göras inom Regeringskansliet. Sverige ska inte öppna upp för utvinning av uran, olja eller gas.

Regeringen om gruvnäringen och mineralavgiften i budgetpropositionen 2015:

Regeringen avser medverka till att nya modeller skapas för att utveckla samhällets och gruvnäringens ansvar för att finansiera de investeringar som krävs för en miljömässigt hållbar gruvnäring och samhällsutveckling. Regeringen avser i detta sammanhang att göra en översyn av mineralavgiften och återkomma till riksdagen med förslag.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00