Analys av 
Johanna Alskog

Socialdemokraterna vårdar gruvbolaget i norr

ANALYS. LKAB:s styrelseordförande heter Göran Persson, i vd-staben sitter Bo Krogvig – och nu blir Ann Lindes tidigare statssekreterare kommunikationsdirektör. Det är onekligen en välmående relation mellan socialdemokratin och den statliga gruvjätten.

Foto: Karin Wesslén/TT
Johanna Alskog

Listan över LKAB:s styrelseordföranden från sent 1980-tal fram till i dag erbjuder en vindlande tidsresa genom fackförbunden, socialdemokratin och storkapitalet.

Här finns inte minst Göran Lövgren, skandalomsusad vd för fackföreningsägda byggbolaget BPA och LKAB-ordförande 1991-1993. Men nyheten om Lövgrens vidlyftiga fallskärm från BPA-tiden fick gruvfacken att se rött – och Lövgren tvingades bort från styrelsestolen på LKAB. "Situationen blev omöjlig med en fallskärmsgubbe i toppen" sade Gruvtolvans dåvarande ordförande Lars Törnman till DN.

Näringslivets herrar tog över

Efter det blev uppgiften att leda det statliga gruvbolaget i norr en stafettpinne som vandrade mellan näringslivets tunga elefanter. Regeringarna har utsett herrar med erfarenheter som vd för Cementa (Sven Borelius), vd för Modo (Björn Sprängare), vd för ABB (Sten Jakobsson) och vd för Investor (Marcus Wallenberg). Sviten varar fram till år 2017 då regeringen Löfven väljer en tungviktare från de egna leden till ny styrelseordförande: Före detta statsministern och S-ledaren Göran Persson.

"LKAB är en hörnsten i den statliga bolagsportföljen. Det är inte vilket bolag som helst, det är ett av de största som staten äger." säger dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) till Svenska dagbladet när han kommenterar valet av styrelseordförande och kallar samtidigt Persson för "unik".

S-bekanta i korridorerna

Redan tre år tidigare har LKAB rekryterat Bo Krogvig, tidigare valgeneral och mångårig partistrateg hos Socialdemokraterna, som ansvarig för bolagets samhällskontakter. År 2016 kliver Krogvig upp ett pinnhål och blir kommunikationsdirektör. Detta efter att företrädaren Frank Hojem, tidigare stabschef hos näringsminister Maud Olofsson (C), tvingas lämna sin post när nya vd:n Jan Moström stuvar om i ledningen.

Och denna vecka har ytterligare en person med starka band till socialdemokratin klivit innanför dörrarna på den statliga hörnstenen LKAB. Det är Niklas Johansson, tidigare statssekreterare hos S-ministrarna Mikael Damberg och Ann Linde, som är nybliven direktör för enheten kommunikation och klimat. Bo Krogvig byter titel igen och är nu direktör för strategiska projekt på LKAB. Som sådan ska han "arbeta med specialuppdrag inom en rad områden" enligt ett pressmeddelande.

Fler gruvbolag väljer (S)-märkt

Men LKAB är inte det enda gruvbolaget där det går att hitta strategiskt placerade personer med S-bakgrund. Anders Sundström, tidigare minister, numera styrelseproffs och sambo med utrikeshandelsminister Anna Hallberg, är styrelseordförande för Kaunis Iron. Tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sitter i styrelsen för Copperstone Resources. Och tidigare S-kommunalrådet och EU-parlamentarikern Göran Färm var tills nyligen ordförande för Beowulf Mining.

Att alla tre bolagen har varsitt omstritt gruvprojekt – Tapuli gruva, Viscariagruvan respektive Kallak – är naturligtvis ingen tillfällighet. Få näringar är mer politiska än gruvnäringen.

Nämnda personer

Anders Sundström

Styrelseordförande i Kaunius Iron och Ekhaga utveckling, styrelseledamot SCA, Skistar, ordförande för Balanskommissionen.
Nationalekonom (Umeå uni., 1975)

Göran Persson

Ordförande LKAB, ordförande Swedbank, senior rådgivare Lumo Advice
Sociologi (Örebro Högskola, 1971)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00