Små satelliter stor fråga i ny rymdstrategi

RYMDEN. Sverige bör ge sig in i marknaden för små satelliter. Det är preliminärt en del i den nya rymdstrategin som väntas vara klar till årsskiftet.

Den nya rymdstrategin har dröjt. I september förra året blev utredningen klar som föreslog strategin. Men ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) ville avvakta den stora forskningspropositionen först innan man gick vidare med strategin.

Nu är propositionen klubbad i riksdagen och på utbildningsdepartementet mejslar man fram rymdstrategin och en del i denna kommer troligtvis vara att Sverige ska ta kommandot och bygga ut Esrange så att man från den anläggningen kan sända upp små satelliter. På utbildningsdepartementet hoppas man att strategin kan vara klar till årsskiftet.

Bra förutsättningar

Jan Nygren, tidigare samordningsminister och vice vd på Saab, och idag konsult har för regeringens räkning utrett frågan vilka möjligheter Sverige har att skjuta upp små satelliter. 

Nygren anser att Sverige har bra förutsättningar för att ta hand om detta.

– Vi har Esrange som redan har infrastruktur på plats, säger han till Altinget.

– Det finns en god marknad för detta, framför allt i USA säger Nygren.

För 500 miljoner kronor bedömer han att man kan komplettera den befintliga infrastrukturen så att det blir möjligt att skjuta upp mellan två och fem små satelliter om året,

Men om marknaden är så bra att det blir lönsamt kan inte Jan Nygren avgöra.

– Rymdbolaget måste återkomma med en affärsplan.

Stor marknad

Han menar att marknaden för de tjänster som de små satelliterna kan erbjuda är stor.

– Det är olika typer av övervakning, som övervakning av skog, lantbruk och framför allt miljö, säger Nygren.

Han nämner också mer aparta kommersiella tjänster som köpcentrum som vill ha information om trafik och parkering hos sina konkurrenter. Ett annat är Google som använder små satelliter för karttjänster.

Man kan även använda satelliterna för olika kommunikationstjänster  

– Sedan hoppas vi såklart att det kan ge Sverige samhällsnytta och att vi kan bistå andra länder som inte har sådana satelliter.

Olle Norberg, generaldirektör på Rymdstyrelsen välkomnar att den nya strategin är på gång.

– Detta är jättebra, säger han till Altinget.

Enda landet utan strategi

Norberg påpekar att Sverige är det enda landet med omfattande rymdverksamhet som inte har en sammanhållen nationell strategi.

 – Rymden är ett svårt område som kan driva fram fantastisk teknik, säger han till Altinget.

Olle Norberg berättar att under den tid som gått sedan utredningen som föreslog en strategi kom för snart två år sedan har mycket hänt.

– EU och ESA har formulerat nya strategier, säger han.

När det gäller små satelliter menar Norberg att Sverige ligger långt framme. Forskare både använder data från andras satelliter och utvecklar egna satelliter.

Forskare från tre universitet kommer att skjuta upp satelliten Mats 2019. Den är av modellen större för att vara en mindre satellit.

– Den är stor som en flyttkartong och väger 50 kilo, säger han.

Oppositionen också nöjd

Även oppositionen är nöjd med att strategin är på gång.

– Vi är några som har tjatat i ett par år. Hittills har vi fått kanske-svar. Vi är inne i en ny rymdkapplöpning. Men det är inte längre stater som driver, utan de får mer en upphandlande roll, säger Mathias Sundin (L) till Altinget.

Han menar att strategin ger stora möjligheter och hoppas att det kan leda till att Sverige får nya astronauter.

– Det finns ingen bättre marknadsförare för forskning än en astronaut, säger Sundin som även han ser stora möjligheter för små satelliter.

 

Forrige artikel ”Macron kan bli ett lyft för EU” ”Macron kan bli ett lyft för EU” Næste artikel Moderaterna vinner namnstriden i riksdagen
Så satsar partierna i skuggbudgetarna

Så satsar partierna i skuggbudgetarna

GRAFIK. Sverigedemokraternas satsning på pengar till medborgarna är den satsning som sticker ut mest jämfört med regeringens. Samtidigt vill alla oppositionspartier ge mer till sjukvård än januaripartierna. Klicka runt i grafiken och se skillnaderna på respektive utgiftsområde.