Skärpta klimatskrivningar i långtidsbudgeten

EU-BUDGET. EU-parlamentet lyckades få igenom flera klimat- och miljösegrar i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.
– Tittar vi på det vi har fått så, är allt utifrån min grupps utgångspunkt steg åt rätt håll, säger EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S).

Överenskommelsen kan få grönt ljus av EU-parlamentet när de ska samlas nästa gång senare i november. <br>
Överenskommelsen kan få grönt ljus av EU-parlamentet när de ska samlas nästa gång senare i november.
Foto: EU-parlamentet
Jacob Hederos

Det kan ha positiva effekter, men det kan också finnas risker med att det kan leda till mer detaljstyrning för lantbrukare, då detta troligen landar på dem

Jörgen Warborn, EU-parlamentariker (M), Om nya biologiska mångfaldsmålet i långtidsbudgeten

Parlamentets önskemål om att öka totalsumman på budgeten i storleksordningen 230 miljarder euro gick som väntat inte vägen i slutsamtalen med ministerrådet. Men en utökning på i praktiken totalt 11 miljarder euro fick de till, med fokus bland annat på att stärka forskningsanslagen inom Horizon-programmet.

– Vi visste redan på förhand att vi kommer att få en mindre del av det vi gick in med i förhandlingarna. Vad gäller pengarna brukar vi kunna påverka ytterst lite, men i skrivningarna brukar vi ha lite större utrymme. Och tittar vi på det vi har fått så är allt utifrån min grupps utgångspunkt steg åt rätt håll, säger EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) till Altinget, som följt förhandlingarna från sin roll i budgetutskottet.

Han har inte sett sluttexterna än – det är först under onsdagseftermiddagen som de ska börja cirkuleras bland medlemsländerna och parlamentariker – men han lyfter bland annat fram att parlamentet har fått igenom skarpare skrivningar för att följa upp att det övergripande klimatpengamålet på 30 procent faktiskt efterlevs.

– Är det här bindande skrivningar på något vis, det vet jag inte nu. Men jag hoppas ju givetvis det, säger Erik Bergkvist.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00