SD vill öka sitt inflytande – tidigare talman oroad

Om SD blir större än M kan partiet komma att göra anspråk på talmansposten. Det oroar den tidigare talmannen Björn von Sydow (S): ”Det blir en spänning mellan det egna partiets djupare värderingar och de övriga partierna”.

Björn von Sydow (S) är bekymrad för hur SD skulle kunna hantera talmansposten. Henrik Vinge (SD) avfärdar den kritiken.
Björn von Sydow (S) är bekymrad för hur SD skulle kunna hantera talmansposten. Henrik Vinge (SD) avfärdar den kritiken.Foto: Bertil Ericson, Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Flera opinionsmätningar inför valet pekar på att Sverigedemokraterna kan bli större än Moderaterna. Om så skulle bli fallet kan det få konsekvenser för vilka poster SD kommer att göra anspråk på. Partiet har redan pekat ut att det vill få så kallade presidieplatser i utskotten (som ordföranden eller vice ordföranden), något partiet hittills har hållits utanför.

– Vi förbereder oss på det och jag ser egentligen inget alternativ. Utan jag är övertygad att det är så det kommer att bli, säger Henrik Vinge (SD) gruppledare till Altinget.

Hur partiet kommer att agera i valet av talman och vice talmän vill inte Vinge spekulera i än. Men han utesluter inte att SD kan vara intresserat av att också få riksdagens högsta ämbete.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00