SD vill inte ”pilla för mycket” på skattesatser

Sverigedemokraterna presenterade på måndagen sitt valmanifest. Satsningarna ska inte finansieras av nya skatter. I stället vill partiet skära kraftigt i biståndet, klimatpolitiken och kostnaderna för invandringen.

En miljardsatsning på tandvård är nyheten i Sverigedemokraternas valmanifest.
En miljardsatsning på tandvård är nyheten i Sverigedemokraternas valmanifest.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Sverigedemokraternas valmanifest är till stor del en prioritering av de viktigaste frågorna ur den tidigare presenterade valplattformen. Men manifestet innehåller en nyhet – tandvård ska bli en del av högkostnadsskyddet för svenska medborgare och EU/EES-invånare. Nästa år ska det omfatta personer över 65 år för att sedan breddas till alla över 24 år åren därefter.

– Vi ser att det är angeläget att vi faktiskt får till den reformen nu. Det är viktigt framför allt för de som inte har ekonomiska möjligheter att få en tandvård, säger Linda Lindberg (SD), sjukvårdspolitisk talesperson, till Altinget.

Finansiering genom besparingar

Enligt partiet, som har bett riksdagens utredningstjänst att räkna på förslaget, kommer reformen fullt utbyggd kosta närmare sju miljarder kronor per år. Den exakta finansieringen ska SD återkomma till senare. Men det ska ske genom besparingar på andra områden. Det gäller för övrigt alla förslag som SD presenterar.

Just nu är det givet det ekonomiska läget inte prioriterat att pilla för mycket på skattesatser alls förrän vi vet vartåt ekonomin faktiskt är på väg.

Jimmie Åkesson (SD)
Partiledare

– De saker vi lovar skarpt i valrörelsen de ska vi också ha finansiering för. Det är vissa områden som vi kommer göra besparingar på jämfört med hur det ser ut i dag. Biståndet är en sådan sak som vi vill halvera från 60 miljarder. Vi har också besparingar på klimatpolitiken som vi menar är ineffektiv. På samma sätt som det finns stora besparingsutrymmen inom arbetsmarknads- och integrationspolitiken och invandringen, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Skatter

I valmanifestet står det också explicit att satsningar ska finansieras ”på andra sätt än med nya skatter”. Men något skattehöjarstopp i likhet med det som Moderaterna har föreslagit vill inte partiledaren binda fast sig vid. Även om inriktningen är densamma.

– Det kanske finns någon liten skatt någonstans som vi kan höja men vi har inte hittat den än. Just nu är det givet det ekonomiska läget inte prioriterat att pilla för mycket på skattesatser alls förrän vi vet vartåt ekonomin faktiskt är på väg. Det gäller både att skattehöjningar och skattesänkningar, säger Åkesson till Altinget.

Den beredskapsskatt som Socialdemokraterna öppnat för, för att finansiera försvarssatsningar, säger SD blankt nej till.

– Det kommer vi inte att gå med på. Den finansieringen får vi hitta på annat sätt, säger Åkesson.

Lägre skatt för arbetare

När det gäller skattesänkningar så är det framför allt inkomstskattelättnader partiet ser framför sig.

– Generellt sett ska vi ha ett skattetryck som gör att vi kan leva upp till de åtaganden vi har i den allmänna generella välfärden. Jag tror att om man gör skattesänkningar på ett smart sätt så kan det öka skatteintäkterna. Till exempel att man sänker skatt på arbete för dem med de lägsta inkomsterna. Så ska det ske några skattesänkningar under den kommande mandatperioden så är det i det segmentet som vi tittar, säger Åkesson.

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Linda Lindberg

Riksdagsledamot (SD), gruppledare, ordförande SD-kvinnor, ledamot i partistyrelsen
Florist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00