SD: Vi vill se oberoende, opartisk och saklig public service
REPLIK. Sverigedemokraterna vill se ett mångsidigt och fritt medielandskap, och inte minst oberoende public service-bolag, skriver Aron Emilsson (SD) och Angelika Bengtsson (SD) i en replik till Niclas Malmberg (MP).
Av: Aron Emilsson (SD), kultur- och mediepolitisk talesperson
Angelika Bengtsson (SD), ledamot av kulturutskottet och public serviceutredningen
Återigen dundrar Miljöpartiets talesperson i mediefrågor på med osakligheter och överord då han tillskriver oss sverigedemokrater en mediepolitik vi inte bedriver. Vi uppskattar hans entusiasm, men skulle uppskatta den än mer om den också vore saklig och korrekt. Låt oss, än en gång reda ut begreppen för Niclas Malmberg och slå hål på falska nyheter.
Felaktigt att SD vill ha större politisk kontroll
Det är viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Jimmie Åkesson reagerade på en grovt personlig och nedsättande satir som många uppfattat gick över gränsen och P3:s vänsterorientering i allmänhet ställd mot krav om opartiskhet och saklighet. Han var också tydlig med hur han hade resonerat som chef, men att han som politiker inte har, eller ska ha, det mandatet. Malmberg drar stora växlar på uttalandet och tillskriver oss ståndpunkter vi inte har, såsom att vi skulle vilja se större politisk kontroll av public service, eller styra innehåll. Det stämmer helt enkelt inte och är lätt att kontrollera i vår politik, såvida man är intresserad av källkritik.
Karantäntid för journalister - säkrar saklighet
Sverigedemokraterna värnar om ett mångsidigt och fritt medielandskap, och inte minst oberoende public service bolag som arbetar utifrån objektivitet och saklighet, vilket har många värden som idé och institution. Att utreda en karantäntid för politiskt färgade ledande journalister att kunna gå direkt från medier förknippade med en stark partipolitisk slagsida, till public service är snarare ett sätt att säkra saklighet, opartiskhet och förtroende, än tvärtom som Malmberg låter påskina.
Inrätta ett specialinriktat organ
Malmberg drar stora växlar på uttalandet och tillskriver oss ståndpunkter vi inte har, såsom att vi skulle vilja se större politisk kontroll av public service, eller styra innehåll. Det stämmer helt enkelt inte och är lätt att kontrollera i vår politik, såvida man är intresserad av källkritik.
Vi vill förstärka sakligheten genom att inrätta ett specialinriktat organ som inför ett granskningsärende sätter samman ett vetenskapsråd som får till uppgift att kontrollera anmälda programs eller reportages saklighet. Vi vill att rättelser exponeras tydligare på exempelvis hemsida eller i ett särskilt program för att stärka transparensen mellan mediekonsumenter och programbolagen. Vi vill sätta kompetens framför kvotering i alla lägen. Vilka av ovanstående exempel anses gå i samma utveckling och riktning som Polens och Ungerns mediepolitik? Inte ens med kreativ fantasi går det att få ihop.
Kommittémotioner visar SD:s partilinje
Att enskilda ledamöter lägger enskilda motioner med enskilda förslag är en rättighet och ett verktyg varje riksdagsledamot har och det får såväl vi som Niclas Malmberg respektera. SD:s partilinje är däremot våra kommittémotioner i frågan, det är nämligen dem vi för fram som partiets politik och söker stöd för.
Stärkt demokrati med fler folkomröstningar
Angående frågan om att grundlagsskydda public service. Att omdana grundlag, som Niclas Malmberg vill göra genom att skriva in public service, kommer inte att förändra något och det är högst tveksamt om det är en grundlagsfråga. Vi vill för övrigt se att svenska folket får mer att säga till om vid förändringar av våra grundlagar och därigenom stärka den demokratiska legitimiteten. Det är av den anledningen vi till exempel vill se folkomröstningar vid större grundlagsförändringar.
Reservation i Public serviceutredningen
Sverigedemokraterna var det enda parti som i public serviceutredningens slutbetänkande hade en reservation med anledning av att vi inte är nöjda med säkerställandet av oberoendet. Vi vill göra mer för att gå i motsatt riktning till utvecklingen i Polen och Ungern, för att säkra oberoende, saklighet och objektivitet. Frågan infinner sig: Har Niclas Malmberg inte läst vår reservation?
Istället för att sprida osakligheter om Sverigedemokraterna, välkomnar vi Niclas Malmberg att gemensamt diskutera hur vi minskar polarisering och falska nyheter i det demokratiska samtalet.
Tidigare inlägg i debatten:
MP vill få bort SD:s fingrar från public service
Utifrån Sverigedemokraternas agenda och starka opinionsstöd, måste vi vara fullt medvetna om är att det som hänt med public service i Polen och Ungern också kan hända i Sverige, skriver Niclas Malmberg (MP) som vill att public service oberoende säkras i grundlagen.