SD-veteranerna degraderas en efter en

KOMMENTAR. I SD:s förslag på ny partistyrelse försvinner tre erfarna riksdagsledamöter samtidigt som två andra degraderas. Trenden är att partiveteranerna undan för undan tappar inflytande.

I september 2010 skrev Sverigedemokraterna historia. Efter en lång ökenvandring i den politiska periferin lyckades partiet ta sig in i Sveriges riksdag. 17 män och 3 kvinnor utgjorde SD:s första riksdagsgrupp. Men nästan samtliga av dessa 20 ledamöter har de senaste åren försvunnit eller tappat inflytande i partiet. 

De senaste i raden är Julia Kronlid och Carina Ståhl Herrstedt. I valberedningens förslag till partiets landsdagar i slutet av november flyttas båda ned ett hack i hierarkin. Kronlid som varit förste vice ordförande, föreslås bli andre vice ordförande. Ståhl Herrstedt som varit andre vice ordförande, föreslås petas från presidiet för att i stället bli ledamot.  

Samtidigt lämnar tre andra SD-veteraner styrelsen. Johnny Skalin som var ekonomisk-politisk talesperson fram till 2012 och Sven-Olof Sällström som hade samma post 2012-14. Även David Lång, som varit med i riksdagsgruppen sedan starten lämnar styrelsen.

Login