SD söker sista minuten-kandidater till kommunalval

”Ta chansen och kandidera för SD i kommunvalet”. En Facebookannons från Sverigedemokraterna uppmuntrar sedan förra veckan personer att anmäla sitt intresse för att kandidera i kommunvalet.

Sverigedemokraterna letar kandidater till kommunvalet via Facebook. Mattias Bäckström Johansson är vice partisekreterare och har tidigare berättat för SvD om partiets beslut att inte ställa upp i kommuner där det riskerar att bli tomma stolar.
Sverigedemokraterna letar kandidater till kommunvalet via Facebook. Mattias Bäckström Johansson är vice partisekreterare och har tidigare berättat för SvD om partiets beslut att inte ställa upp i kommuner där det riskerar att bli tomma stolar.Foto: Facebook/Sverigedemokraterna, Fredrik Sandberg/TT
Miranda Olsson

Annonsen riktar sig till den som vill påverka i samhället och ”få en stor chans att sitta i kommunfullmäktige”.

Den som lockas av annonsen har den senaste veckan kunnat anmäla sitt intresse genom ett länkat formulär. Det framgår dock inte vilka kommunval som åsyftas eller hur ansökningsprocessen ser ut.

Altinget har varit i kontakt med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein som själv inte sett annonsen. Partiets presstjänst meddelar att annonsen är begränsad geografiskt till de kommuner där Sverigedemokraterna har öppna listor.

Saknas kandidater

Sverigedemokraterna är ett av de partier som har haft problem med att hitta kandidater till kommunvalen. I förra valet 2018 saknade partiet kandidater i 24 kommuner, enligt Dagens Samhälle, som i år har räknat till sju: Arjeplog, Karlsborg, Norberg, Övertorneå, Lycksele, Sorsele och Åsele.

Bristen på kandidater har fått partiet att stryka sig från valen i de två sistnämnda kommunerna, vilket Svenska Dagbladet rapporterade om tidigare i augusti.

– Vi tycker att det är mer seriöst att göra så här än att ställa upp och få ett eller två mandat som direkt blir tomma stolar, sade Mattias Bäckström Johansson, vice partisekreterare för Sverigedemokraterna, då till tidningen.

Uppgifterna om annonsen är hämtade från Facebooks ägarbolag Meta.

Artikeln har uppdaterats efter svar från Sverigedemokraternas presstjänst.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00