Debatt

SD: Skygglapparna sitter hårt monterade på MP

SLUTREPLIK. Miljöpartiet kan få stå för den gränslösa utopismen, så står Sverigedemokraterna i stället med öppet hjärta för den jordnära, pragmatiska och ansvarsfulla humaniteten. Det skriver Jonas Andersson (SD). 

"Varje vald satsning kommer med en alternativkostnad: varje krona kunde ha spenderats annorlunda."
"Varje vald satsning kommer med en alternativkostnad: varje krona kunde ha spenderats annorlunda."Foto: Riksbanken
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Jonas Andersson (SD)
Riksdagsledamot och ledamot i migrationskommittén


Den som lyssnar på Miljöpartiet kan lätt invaggas i tron att resurser är oändliga och att svenska skattebetalares pengar flödar från ett ymnighetshorn. För oss andra är det självklart att statens resurser är begränsade, precis som för individen. När pengar satsas på en sak, följer det logiskt att man samtidigt tvingas bortprioritera något annat. Varje vald satsning kommer med en alternativkostnad: varje krona kunde ha spenderats annorlunda.

Det humana valet

För att ta ett jordnära exempel: säg att du har 150 kronor över efter att räkningarna är betalda, maten inhandlad, barnen fått sina kläder och efter att du lagt undan en slant på banken för framtida behov – och du bestämmer dig för att lägga dem på ett humant ändamål. Det finns olika alternativ för den som vill vara en god medmänniska:

  1. Du lägger pengarna på bordet hos den lokala socialtjänsten, som använder dem till att betala för en timmes boende på HVB-hem för en 17-årig ensamkommande. (Dygnspriset börjar oftast vid cirka 3 000 kronor).
  2. Du ger pengarna till Migrationsverket, som tacksamt tar emot gåvan och omsätter den i två dagars dagersättning för mat och cigg till en 37-årig uzbekisk man utan ID-handlingar boende i statlig regi. (71 kronor per dag).
  3. Du köper ett gåvopaket från Röda Korset. Din gåva räcker till mat och vatten i en månad för en person, samt en värmande filt (133 kronor).

Vad är egentligen det mest humana valet, för den som inte vill stänga sitt hjärta? Eftersom ekonomi är ett faktum går det inte att välja allt, du prioriterar något och måste därmed prioritera bort det andra. Betalar du för timmen på HVB-hemmet så får ett barn på flykt i Syrien gå utan mat och vatten och sova utan filt i en månad.

Utsatta lämnas kvar

Annika Hirvonen Falk (MP) vill prata om valet mellan humanism och stängda hjärtan, så låt oss göra det. Miljöpartiet har nämligen rätt i att vi står inför ett vägval mellan utopier och krass verklighet.

I Miljöpartiets värld räcker det att skandera humanism och öppna hjärtan för att verkligheten ska försvinna.

Jonas Andersson (SD)
Riksdagsledamot och ledamot i migrationskommittén

Läs också

I Miljöpartiets Sverige innebär humanism och det öppna hjärtat i första hand dyr mottagning av främst män från patriarkala samhällen som haft kontakter och pengar att via smugglare ta sig igenom säkra länder för att nå välfärdslandet Sverige. Samtidigt blundar man för att kvinnor, barn, medellösa, sjuka och andra utsatta lämnas kvar i kaoset.

Vi tvingas välja

I Miljöpartiets humana Sverige blundar man för överbefolkade förorter och utanförskapsområden präglade av fattigdom och kriminalitet. Skygglapparna sitter hårt monterade så man slipper se de katastrofala skolresultaten, där en tredjedel av de utrikesfödda inte blir gymnasiebehöriga. I Miljöpartiets värld räcker det att skandera humanism och öppna hjärtan för att verkligheten ska försvinna.

I den bästa av världar kunde vi säkert rädda hela världen med magiska ord. Men vi lever inte i en fantasivärld. Precis som i det inledande exemplet krävs ofta mycket svåra prioriteringar, där vi tvingas välja. Sådana svåra val måste även svenska politiker kunna göra.

Hundratals områden

Vårt mandat kommer från svenska väljare, och självklart måste vi även förhålla oss till det svenska samhällskontraktet. Fattigpensionärer, sjukskrivna och utförsäkrade, trasslande järnvägar med försakat underhåll, ett underdimensionerat rättsväsende, en skola i fritt fall. Det går att räkna upp hundratals områden även inom Sverige, där ett tillskott av resurser skulle kunna anses både nödvändigt och humant.

Den pragmatiska humaniteten

Vi vill bygga ett bättre Sverige, där invandrare får en ärlig chans att bli en del av samhället, att bidra, och skapa ett bättre liv för sig själva. Det går inte när en ansvarslös politik fyller på i de överbefolkade utanförskapsområdena. När Sverige tar sitt internationella ansvar ska vi därför göra det förnuftiga och fokusera på de mest utsatta, och hjälpa dem på plats, utan att de ska behöva komma hit.

Att en stor majoritet av Sveriges befolkning nu vill minska invandringen beror inte på att de är inhumana, utan på att de är realister och lever i verkligheten. Det är därför Sverigedemokraterna tänker fortsätta kämpa för en ny, human och långsiktig politik för landet.

Miljöpartiet kan få stå för den gränslösa utopismen, så står Sverigedemokraterna i stället med öppet hjärta för den jordnära, pragmatiska och ansvarsfulla humaniteten.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

MP: Sluta tillåta SD sätta tonen för svensk flyktingpolitik

Jag beklagar att Moderaterna vänt kappan efter de kalla vindarna och stängt sina hjärtan. Miljöpartiet väljer medmänsklighet och humanism, skriver Annika Hirvonen Falk (MP).

SD om migration: Små extremistpartier håller vårt land som gisslan

Med vårt alternativa förslag till Migrationskommitténs slutbetänkande får M och KD, som talat om en stram migrationspolitik på EU:s miniminivåer, en chans att bekänna färg. Det skriver Jonas Andersson (SD), ledamot i migrationskommittén.


Nämnda personer

Annika Hirvonen

Gruppledare (MP), migrationspolitisk talesperson
Juridik (Stockholms uni., 2011-)

Jonas Andersson

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen
Fil. kand statsvetenskap (Linköpings uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00