SCB: KD rasar och SD rusar

MÄTNING. Sverigedemokraterna är den stora vinnaren i SCB:s mätning. Partiet drar ifrån Moderaterna som näst största parti. Samtidigt halveras stödet för Kristdemokraterna. 

Statistiska centralbyrån släpper två undersökningar, “Om det varit val i dag”, per år. Urvalet är större i mätningen än andra opinionsmätningar. Den har också funnits sedan 1972 och har därför hög status i opinionsdjungeln.

Nu har myndighetens novembermätning presenterats och den stora vinnaren, jämfört med den maj-mätningen, är Sverigedemokraterna. Partiet går fram 5,5 procentenheter och får 22,6 procent i väljarstöd.

– Det är naturligtvis glädjande att vi går framåt så starkt. Jag tror att det har att göra med att vi har haft rätt när det gäller kopplingen mellan massinvandringen och kriminaliteten och kostnaden som går ut över välfärden, säger Henrik Vinge (SD), gruppledare till SVT.

KD backar

Den stora förloraren är KD. I maj fick partiet 13,0 procent. Nu halveras i det närmaste stödet och partiet landar på 6,6 procent.

– Det var väntat. Vi har sett den här trenden sen slutet av Europaparlamentsvalrörelsen. När det är så långt mellan mätningarna så blir det ett dramatiskt tapp, men för oss är det inte särskilt dramatiskt, säger Peter Kullgren (KD), partisekreterare, till Altinget.

S historiskt lågt

Sett i ett historiskt perspektiv är det dock Socialdemokraterna som har det tuffast. Partiet är fortsatt störst, men får bara stöd av 26,3 procent av väljarna. Det är det sämsta resultatet någonsin i en SCB-mätning för partiet.

– Det är ett oerhört tufft läge för oss som politiskt parti. Det finns ett nytt politiskt landskap. Vi har backat 2 procentenheter sedan valet vilket kanske i någon mån också var väntat. Vi gick in i ett nytt politiskt samarbete som är bra för Sverige som helhet men där det också finns en del impopulära politiska beslut där jag tror vi har fått betala ett pris som regeringsparti, säger Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare, till Altinget.

Hur ska ni göra för att vända trenden?
 
– Det viktigaste för oss nu är att januariavtalet inte är det stora målet i svensk politik. Det är ett medel för att få igenom så mycket socialdemokratisk politik som går med det politiska landskap vi har. Men det ska inte råda något tvivel om att vi socialdemokrater vill mycket mer. 

Forrige artikel Svantesson: Det är sjukt många riktade statsbidrag Svantesson: Det är sjukt många riktade statsbidrag Næste artikel KD:s valanalys: Det gick bra men hade kunnat gå bättre KD:s valanalys: Det gick bra men hade kunnat gå bättre
(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

INTERVJU. Han är en socialdemokratisk svetsare med bakgrund i IF Metall som lyckats nå ett väljarstöd som Stefan Löfven bara kan drömma om. I Mathias Lindquists Munkfors har Socialdemokraterna över 60 procent.