Så ser finansmarknadsministerns nya stab ut

LAGBYGGE. Åsa Lindhagen (MP) har nyligen bytt departement och ska nu ansvara för finansmarknadsfrågor. Till sin hjälp har hon en rutinerad statssekreterare och tre politiskt sakkunniga.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Johan Manell

När Isabella Lövin (MP) valde att sluta som språkrör innebar det en rad förändringar också på Regeringskansliet. Den tidigare finansmarknadsministern Per Bolund (MP) tog över Lövins chefsroll på miljödepartementet. Samtidigt bytte Åsa Lindhagen (MP) arbetsmarknadsdepartementet mot finansdepartementet och posten som jämställdhetsminister mot rollen som finansmarknadsminister.

Lindhagens högra hand på departementet blir statssekreteraren Ulf Holm. Han är en miljöpartistisk veteran som har hunnit med att både sitta i Europaparlamentet (1995-1999) och i riksdagen (2002-2014). Den sista mandatperioden var han också andre vice talman.

När Miljöpartiet för första gången gick in i en regering efter valet 2014 utsågs Holm till statssekreterare på finansdepartementet åt Per Bolund. Holm stannar alltså kvar i samma roll som tidigare men med en ny chef.

Dokumentation

Åsa Lindhagen

Nuvarande uppdrag: Finansmarknadsminister

Ålder: 40 år

Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi (2008)

Tidigare politiska uppdrag:

  • Gruppledare Miljöpartiet i Stockholms kommunfullmäktige 2012-2014
  • Socialborgarråd i Stockholm 2014-2018
  • Riksdagsledamot 2018-2019
  • Jämställdhetsminister 2019-2021

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00