Debatt

Så medverkar staten till penningtvätt av inkomster från prostitution

Regeringen bör omedelbart se över instruktion och regleringsbrev för att klargöra att staten inte på något sätt ska beskatta inkomster från olaglig verksamhet. Det skriver riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson (C).

Ingen ska behöva ta steget in i prostitution för att sedan utsättas av en press – och inte stöd – av staten, skriver debattören.
Ingen ska behöva ta steget in i prostitution för att sedan utsättas av en press – och inte stöd – av staten, skriver debattören.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Helena Vilhelmsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den 1 januari 1999 införde Sverige en lag som kriminaliserade köp av sexuella tjänster, sexköpslagen. Regeringsrätten fastslog i en dom 1982 att prostitution är att betrakta som näringsverksamhet och att den som säljer sex därför ska betala skatt. Det är oklart om någon hittills har uppgivit prostitution som sysselsättning i sin deklaration.

Förödmjukande och traumatiserande

Att vara prostituerad är att befinna sig i utsatt position. Att av olika orsaker behöva sälja sex för att få sin vardag att fungera är förödmjukande, traumatiserande och får ofta livslånga negativa hälsoeffekter.

Att sälja sex är inte olagligt, dock att köpa sex. Det är att betrakta som mäns våld mot kvinnor. Trots det, har det framkommit att Skatteverket nu konstaterar att pengar som kommer från försäljning av sexuella tjänster ska beskattas. Detta trots att pengarna i sig kommer från en handling som är illegal (köpet, inte försäljningen).

Detta reser många frågor. Personer som säljer sex driver sällan företag. Att i en utsatt position förväntas betala in pengar på ett skattekonto under ordnade former är inte rimligt. Skatteverket har dock, å andra sidan, konstaterat att F-skattsedel för kvinnor som säljer sex, inte är en ”hållbar företagsidé”.

Ska sexköpare betala sociala avgifter?

Skatteverket driver på detta sätt in skattemedel som kommer från en handling som är illegal. Det gör även de hallickar som olagligt tvingar in kvinnor i prostitution. Att kräva in pengar som staten vet kommer från en olaglig handling, för att sen använda dem i ordinarie verksamhet, gränsar till en form av penningtvätt som staten medverkar till.

Ingen ska behöva ta steget in i prostitution för att sedan utsättas av en press – och inte stöd – av staten.

Om inkomster från försäljning av sexuella tjänster ska beskattas borde också en mängd avdrag få göras, liksom borde de som köper sex identifieras för att också betala sociala avgifter. Skatteverket är en uppbördsmyndighet som förfogar över skatteinstrumentet. Prostitution är vare sig arbete eller hobby. Det är att befinna sig i exploatering. Myndigheten har via regleringsbrev och instruktioner i uppdrag att jobba för jämställdhet och att motverka mäns våld mot kvinnor.

Ändra regleringsbreven

Ingen ska behöva ta steget in i prostitution för att sedan utsättas av en press – och inte stöd – av staten.

Regeringen bör omedelbart se över instruktion och regleringsbrev för att klargöra att staten inte på något sätt ska beskatta inkomster från olaglig verksamhet. Myndigheter ska samverka för att stödja brottsoffer. Om en förändring av skattelagstiftningen är nödvändig bör så ske.

Fotnot: Artikeln är ursprungligen en riksdagsmotion.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00