S lunkar sakta nedåt i opinionen

KOMMENTAR. Det är sällan något dramatiskt tapp. Men sedan Stefan Löfven blev partiledare för S har partiet tappat mer än 10 procentenheter. M följer med i lunken nedåt i opinionen. Den stora vinnaren är SD.

Det är dystra opinionstider för Stefan Löfven. Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat i en SCB-mätning sedan mätningarna startade år 1972.

– Det är ett oerhört tufft läge för oss som politiskt parti. Det finns ett nytt politiskt landskap. Vi har backat 2 procentenheter sedan valet vilket kanske i någon mån också var väntat. Vi gick in i ett nytt politiskt samarbete som är bra för Sverige som helhet men där det också finns en del impopulära politiska beslut där jag tror vi har fått betala ett pris som regeringsparti, säger Lena Rådström Baastad (S), Socialdemokraternas partisekreterare, till Altinget.

Men faktum är att nedgången har pågått ända sedan Stefan Löfven tog över som partiledare i januari år 2012. I Löfvens första SCB-mätning i maj år 2012 fick partiet 37,3 procent. Den långsiktiga trenden sedan dess är att partiet har tappat. Totalt 10 procentenheter under Löfvens sju år vid rodret.

Login