S lunkar sakta nedåt i opinionen

KOMMENTAR. Det är sällan något dramatiskt tapp. Men sedan Stefan Löfven blev partiledare för S har partiet tappat mer än 10 procentenheter. M följer med i lunken nedåt i opinionen. Den stora vinnaren är SD.

Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Johan Manell
Fakta

Fler kommentarer

Aron Etzler (V), partisekreterare

– Det är en historiskt hög nivå som vi bara slagit två gånger de senaste 15 åren. Samtidigt ligger det lägre än många andra mätningar och jag tror att det finns ett stort utrymme för Vänsterpartiet att öka, säger han till Altinget.

– Det kom en Novusnudersökning för några dagar sedan som visar att vi ligger högre i tolv sakfrågor än vad vår genomsnittliga siffra är. Det är så det brukar se ut för partier strax innan de ökar så min tolkning är att det finns många människor som tycker att Vänsterpartiet har den bästa politiken. Men de kanske också tycker att vi har något att bevisa, att det ska finnas en klok och stridbar vänsteropposition i en tid där Socialdemokraterna är på väg att sälja ut väldigt mycket av arbetarrörelsens landvinningar.

Märta Stenevi (MP), partisekreterare

– Vi ser en tydlig ökning från valet vilket ger oss en stabil plattform som vi kan växa ifrån till valet 2022. Nu ska vi se till att vi tar plats i mer frågor och visa att vi har en politik för alla, säger hon till Altinget.

Hur är det att sitta i regeringen och samtidigt försöka föra fram Miljöpartiets politik?

– Vi har haft en resa i att gå in i regeringen och ta det ansvaret och lära oss det arbetet. Jag tycker att vi har lärt oss mycket på vägen och får ut vår politik väl. Sen är det alltid en fråga ifall man ska vara ett parti som prioriterar ställningstagande eller ansvarstagande. Miljöparitet kommer alltid att ta ansvar för att fatta de beslut som krävs för de stora frågor som vi har tagit på oss att driva.

De som ökar mest i mätningen är SD och M. Hur ser du på att partierna till höger ökar?


– Vi har sett ett fokus på kriminalitet och på skjutningar den här hösten. Det bidrar till att man får ett fokus på en konservativ och repressiv politik. Vi tycker att det är fel ingång och skulle vilja se ett större fokus på hur man ska förebygga de här problemen och hur vi ska kunna arbeta med varje unge.

Juno Blom (L), partisekreterare

– Det här är siffror som vi inte är nöjda med. Vi har under en längre tid varit på ett sluttande plan inom Liberalerna. Nyamko Sabuni blev vald som partiledare med ett starkt stöd för ett förändringsarbete. Vi har bara påbörjat det arbetet, säger hon till Altinget.

Vad tror du att det sluttande planet beror på? 

– Det finns flera skäl till det. Men det viktigaste nu är att vi mycket tydligare svarar på de frågor väljarna ställer. Att vi inte gör korta förenklade utspel på stora samhällsproblem utan att vi verkligen ser till att ha en sammanhållen politik som tar utgångspunkt hur de mest utsatta ofria ska få tillgång till frihet likväl som hur vi ska stärka företagande och klimat.
 
Hur tror du att budgetsamarbetet med regeringen har påverkat era opinionssiffror?

– Det är svårt att säga. Det viktigaste är att vi tar ansvar för den situation som vi befinner oss i och att vi stenhårt driver på för liberal politik och visar att vi tar ansvar för att göra det bästa för Sverige framöver.

Det är dystra opinionstider för Stefan Löfven. Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat i en SCB-mätning sedan mätningarna startade år 1972.

– Det är ett oerhört tufft läge för oss som politiskt parti. Det

Dokumentation

SCB:s novembermätning (förändring sedan maj)

S 26,3 (-1,4)

SD 22,6 (+5,5)

M 18,3 (+2,3)

V 8,1 (-0,6)

C 7,3 (+0,4)

KD 6,6 (-6,4)

MP 5,1 (-0,5)

L 4,1 (+0,4)


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00