Debatt

S-ledamot: Omlokalisera statliga arbetstillfällen till Gävleborg

Statlig närvaro har inte bara ett viktigt symbolvärde, den bidrar även till jobb och framtidstro. Gävleborg står redo att ta sin del av ansvaret och välkomnar staten att komma med. Det skriver Kristoffer Lindberg (S), riksdagsledamot från Gävleborg.

”För att få stor effekt på arbetsmarknaden i Gävleborg bör en omlokalisering av statliga arbetstillfällen förläggas till Bollnäs.”
”För att få stor effekt på arbetsmarknaden i Gävleborg bör en omlokalisering av statliga arbetstillfällen förläggas till Bollnäs.”Foto: Gustav Sjöholm/TT
Kristoffer Lindberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Staten behöver finnas närvarande i hela landet. Den statliga närvaron och servicen är viktig för den lokala och regionala utvecklingen och för att möjliggöra för människor att bo och verka i hela landet. Den statliga närvaron i hela landet har inte bara ett viktigt symbolvärde, den bidrar till jobb, tillväxt, framtidstro och utveckling och är viktig för statens legitimitet.

Landsbygdskommittén

Regeringen tillsatte 2015 en parlamentarisk kommitté med uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen nationell politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.

Landsbygdskommitténs förslag överlämnades till regeringen i början av 2017. Bland de förslag som lämnades fanns omlokalisering av arbetstillfällen vid statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet, samt att när en ny myndighet inrättas, ska en lokalisering utanför storstadskommunerna alltid vara förstahandsalternativet.

Att leva upp till ambitionen

I Gävleborgs län har sedan 2017 ett intensivt arbete pågått. Det är ett samlat län, med bland annat länets samtliga kommuner, Region Gävleborg och Länsstyrelsen som tillsammans ser Landsbygdskommitténs förslag som en historisk möjlighet att skapa ett starkare samhällskontrakt mellan kommun, region och stat för att möjliggöra en etablering, eller omlokalisering, av statlig myndighet till Gävleborgs län, med placeringsort Bollnäs.

I Gävleborg finns både stora behov av statlig närvaro och goda samlade förutsättningar att välkomna nya och omlokaliserade myndigheter.

Gävleborgs lokala och regionala aktörer är beredda att ta sin del av ansvaret med detaljplanering av mark för etablering, bostadsbyggande, samhällsservice, infrastruktur, kompetensförsörjning och kollektivtrafik, för att skapa optimala förutsättningar för etablering av statliga arbetstillfällen.

Gävleborg har en strategisk placering – mitt i Sverige – som tillsammans med infrastrukturen möjliggör för staten att leva upp till ambitionen att skapa jämlika villkor i hela landet genom att öka sin närvaro. För att få stor effekt på arbetsmarknaden i Gävleborg bör en omlokalisering av statliga arbetstillfällen förläggas till Bollnäs, vars geografiska läge – mitt i Gävleborg – möjliggör en stärkt arbetsmarknad och ger sysselsättningseffekter i hela länet. Det skulle innebära stora positiva effekter på en utsatt arbetsmarknad och inge framtidstro i ett län som tampas med socioekonomiska orättvisor och där en förhållandevis hög andel invånare lever i ekonomisk utsatthet.

Knyta samman stad och land

Vi behöver mer jämlika villkor över landet. I många delar av Sverige försvinner arbetstillfällen från mindre städer och landsbygd. Här bör staten vara en föregångare och slå vakt om sin närvaro i hela landet, för att motverka urbaniseringens negativa effekter. För att åstadkomma en mer jämlik fördelning över landet av statliga arbetstillfällen behöver den statliga närvaron stärkas utanför storstadsregionerna, i enlighet med Landsbygdskommitténs förslag. Det är en förutsättning för att knyta samman stad och land och minska klyftan mellan storstad och landsbygd.

”Borde vara svårt att tacka nej till”

Ett samlat Gävleborgs län erbjuder sig att kroka arm med staten och stå värd för omlokalisering av statliga arbetstillfällen, med placeringsort Bollnäs, som långsiktigt bidrar till utveckling och sysselsättning i vår del av landet. Ett erbjudande som borde vara svårt att tacka nej till. I Gävleborg finns både stora behov av statlig närvaro och goda samlade förutsättningar att välkomna nya och omlokaliserade myndigheter.

Gävleborg står redo att ta sin del av ansvaret. Vi välkomnar staten att komma med.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00