Ris och ros till förslag om skatteflykt

NÄRINGSLIV. EU-ländernas förslag som ska motverka skatteflykt bland storbolag är ett steg i rätt riktning, menar Europaparlamentets ekonomiutskott. Olle Ludvigsson (S) som ansvarar för frågan i parlamentet pekar dock på brister.

Andreas Liljeheden

– I rådets förslag tillåts medlemsstaterna under en begränsad tid göra undantag för banksektorn. Undantaget är behäftat med brister men inte desto mindre är rådets förslag en viktig pusselbit i arbetet mot skatteflykt och skatteundandragande, säger Olle Ludvigsson (S) i en skriftlig kommentar till Altinget.

Frågan handlar om så kallade hybrida missmatchningar där multinationella bolag utnyttjar skillnader i skattelagstiftning och regler för dubbelbeskattning för att undkomma skatt nästan helt och hållet. Ett exempel är McDonald's som varken ska ha betalat skatt i USA eller Luxemburg.

Ludvigsson som har ansvarat för en rapport i frågan som EU-parlamentets ekonomiutskott antog under måndagskvällen säger också att bevisbördan bör ligga på ägaren till hybridarrangemanget och inte på skattemyndigheterna.

Parlamentet har dock inte medbestämmanderätt utan kan enbart uttrycka sin åsikt. Det är EU-ländernas finansministrar som fattar beslut om hur man ska bekämpa skatteflykt i storbolagen.

Det kommer också dröja innan nya regler implementeras. De ska vara på plats först i början av 2020.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00