Riksdagsrockad hos KD – tre ledamöter byter utskott

LAGBYGGE. När Desirée Pethrus lämnade riksdagen satte det igång en kedjeeffekt i den kristdemokratiska riksdagsgruppen. Tre ledamöter får nya utskott och ytterligare två får för första gången en ordinarie utskottsplats.

Kristdemokraterna byter utskottsledamöter för fulla muggar.
Kristdemokraterna byter utskottsledamöter för fulla muggar.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Johan ManellRebecka Prahl

Desirée Pethrus (KD) lämnade nyligen riksdagen för att bli vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm. Hennes riksdagsplats togs över av den tidigare KDU-toppen Christian Carlsson (KD). Han får nu en plats i utbildningsutskottet – precis som han önskat.

– Skolfrågorna ligger mig varmt om hjärtat. Jag är lycklig som kom in i just detta utskott, säger Carlsson till Altinget.

Brunegård till bistånd

Samtidigt innebär det att partiets tidigare utbildningspolitiska talesperson Gudrun Brunegård får flytta på sig.

– Jag är väldigt engagerad i utbildningsfrågorna och lycklig att jag fick ta fram ett utbildningspolitiskt handlingsprogram. Det hade varit roligt att få vara med och driva de frågorna, säger Brunegård till Altinget.

Men hon säger att hon ser fram emot att ta sig an sin nya roll som biståndspolitisk talesperson och ersättare i utrikesutskottet.

– Jag hade inte tänkt tanken att jag skulle få ansvar för biståndsfrågorna, men när jag fick erbjudandet kände jag att det var fantastiskt.

Fortsatt linje

Även om KD byter ledamot i utbildningsutskottet tror inte Christian Carlsson att det blir så stor politisk skillnad.

– Vi har ett nyss antaget program som vi har att jobba från. Mitt fokus är att Sverige behöver en skola med ordning. Kunskap ska vara i fokus, elever ska känna sig trygga och lärarna ska kunna förmedla kunskapen. Vår ambition är en skola där ingen hålls tillbaka eller halkar efter, säger han.

Europavetare till EU-nämnden

Samtidigt blev även en kristdemokratisk stol i EU-nämnden ledig när Desirée Pethrus lämnade. Den övertas av Sofia Damm (KD). Hon är utbildad europavetare och har tidigare också jobbat som stabschef åt europaparlamentarikern Alf Svensson (KD) i fem år.

– Så EU-nämnden är ju lite att komma hem till frågor som jag har jobbat väldigt mycket med tidigare. EU-processerna är ju ganska komplicerade så de erfarenheter jag har av att jobba inom en EU-institution kan vara en fördel i arbetet med att stärka Sveriges röst från riksdagens håll, säger hon till Altinget.

Integration

Damm lämnar samtidigt, åtminstone delvis, sin ledamotsplats i arbetsmarknadsutskottet. Hon kommer fortsatt vara ersättare och kliva in när det står integrationsfrågor på utskottets meny.

– Jag kommer bli kvar som partiets integrationspolitiska talesperson. Det är jag väldigt glad för. För jag tycker att vi har kommit en god bit på väg i att uppdatera vår politik.

Anefur till arbetsmarknad

Ny ordinarie ledamot i utskottet blir Michael Anefur (KD). Han har suttit i utskottet en tidigare vända 2009-2010. Men nu gör han alltså comeback och ser fram emot sin nygamla roll.

– Dels tycker jag att det här är jätteviktiga frågor. Dels har vi kollektivt gjort bedömningen att det här skulle vara bra för partiet. För mig personligen innebär det att jag går från andranamn i socialutskottet till första i arbetsmarknadsutskottet så jag är nöjd och känner att det här ska bli jätteroligt, säger han till Altinget.

Samarbete med V

Det är en rad stora frågor som utskottet ska avhandla under våren. Vissa av frågorna som exempelvis arbetsrätten och Arbetsförmedlingen är dessutom svårhanterliga för regeringen. Anefur utesluter därför inte att det kan komma att finnas frågor där KD och M gör upp tillsammans med Vänsterpartiet.

– I socialutskottet har vi gjort det ett flertal gånger. Jag tycker att det är det parlamentariska sättet att arbeta. Om man säger att "jag kan inte prata med någon annan än mig själv" blir det inte mycket gjort. Här handlar det om att se vad det finns för praktiska möjligheter. Vad behöver göras? Är det något regeringen inte gör som vi kan “tvinga dem till” är det klart vi ska göra det.

Steensland till socialutskottet

Michael Anefur gör precis som Sofia Damm och behåller en fot kvar i sitt tidigare utskott. Han kommer fortfarande vara ledamot i Statens medicinsketiska råd och partiets talesperson i medicinsketiska frågor och kliva in i socialutskottet när sådana frågor ligger på bordet.

Ny ledamot i socialutskottet blir Pia Steensland som tidigare har varit ersättare i utskottet. Hon blir också talesperson för frågor om alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT).

– Genom min bakgrund som beroendeforskare hoppas jag kunna bidra med vetenskapligt förankrade argument för att motverka strömningar i samhället som förespråkar legalisering och som utmanar alkoholmonopolet. Jag vill också verka för en förbättrad beroendevård och ett starkt förebyggande arbete för att färre unga ska hamna i missbruksproblematik, säger Pia Steensland i ett pressmeddelande.

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson är KD:s andra ledamot i utskottet.

Nämnda personer

Christian Carlsson

Riksdagsledamot (KD), ordförande i socialutskottet, socialpolitisk talesperson
Juristexamen (Stockholms uni., 2012)

Gudrun Brunegård

Riksdagsledamot (KD), biståndspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i engelska (Högskolan i Växjö, 1996), distriktssköterska (Högskolan i Kalmar, 1998)

Michael Anefur

Tidigare riksdagsledamot (KD)
Teologi, nationalekonomi, arbetsrätt och pedagogik (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00