Riksdagsledamöter kan få gå hem tidigare

NYORDNING. Om riksdagens jämställdhetsgrupp får som den vill kommer torsdagsvoteringen att flyttas så att småbarnsföräldrar hinner hem tidigare. Frågan är på väg till talmannen som är den som ska säga bu eller bä.

De vice talmännen Åsa Lindestam och Lotta Johnsson Fornarve är båda pådrivande i att flytta riksdagens torsdagsvotering.
De vice talmännen Åsa Lindestam och Lotta Johnsson Fornarve är båda pådrivande i att flytta riksdagens torsdagsvotering.Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag
Johan Manell

Att som riksdagspolitiker få familjelivet att gå ihop är inte alltid det lättaste. Riksdagsarbetet är upplagt så att ledamöterna förväntas vara på plats i riksdagen tisdag till torsdag. Måndagar och fredagar är det valkretsarbete. 

Det kan vara ett problem för de som bor på en annan ort och har småbarn att få familjelivet och riksdagsarbetet att gå ihop. Efter att flera ledamöter haft synpunkter under en längre tid så driver nu riksdagens jämställdhetsgrupp på för att flytta fram voteringstiden på torsdagar.  

– Vi har gett våra tjänstemän i uppdrag att skriva ett underlag för hur man skulle kunna titta på det. För något som har varit länge det är ju svårt att ändra på, säger Åsa Lindestam (S), förste vice talman, till Altinget.  

Vill gå hem tidigare

Gruppen vill att tiden för veckans sista votering flyttas fram. I dag sker den klockan 16 på torsdagen, vilket gör att vissa av riksdagspolitikerna kan ha svårt att hinna med transporter hem. Men också stockholmarna är pådrivande.  

Det finns ju de som till och med har slutat i riksdagen för att de känner att de inte hinner med sin familj.

Lotta Johnsson Fornarve (V)
Andre vice talman

– Jag upplevde förra perioden att det handlar om många som jag som bor norrut. Men nu är det stockholmarna också. För man vill komma iväg tidigare på torsdagen, säger Lindestam. 

Att frågan är viktig tycker också andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V).  

– Det finns ju de som till och med har slutat i riksdagen för att de känner att de inte hinner med sin familj, säger hon till Altinget.

Inte helt enkelt

Det främsta argumentet emot en förändring är att det är fler än bara riksdagen som påverkas om voteringen flyttas fram. Hela beslutsprocessen i riksdagen hänger ihop med regeringen och departementens arbete.

Det som talar för är att riksdagsarbetet och livspusslet blivit ett större problem med tiden.  

– Riksdagen har utvecklats till att fler yngre finns på plats och det är många av ledamöterna som är gravida i dag, säger Åsa Lindestam. 

– Till och med talmannen har varit hemma och vabbat. Det är nog första gången för en talman, fyller Lotta Johnsson Fornarve i. 

Talmannen sitter på trumf

Det är just talmannen som tar det formella beslutet om en ändring. Men han gör det i samråd med de vice talmännen. 

– Vi är ju tre tjejer så han har inte en chans, säger Åsa Lindestam och skrattar. 

Nämnda personer

Lotta Johnsson Fornarve

riksdagsledamot samt biståndspolitisk talesperson (V)
Fritidspedagog (Stockholms lärarhögskola), folkhögskolelärare (Linköpings uni.), fil.kand i socialantropologi (Linköpings uni.)

Åsa Lindestam

Ordförande Pensionärernas riksorganisation (PRO)
Förskollärare (Högskolan i Gävle, 1977), rektorsutbildning (Uppsala uni., 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00