Riksdagen håller tyst minut efter terrordådet

Två svenskar dödades i Bryssel på måndagskvällen och en misstänkt man uppges nu ha skjutits på ett kafé i staden. I eftermiddag håller riksdagen en tyst minut med anledning av dådet.

Fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien, som inleddes strax efter dödsskjutningen, avbröts i halvtid.
Fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien, som inleddes strax efter dödsskjutningen, avbröts i halvtid.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Miranda Olsson

En skottlossning med misstänkt terrormotiv inträffade strax före en fotbollsmatch mellan Sverige och Belgien på måndagskvällen. Två svenskar dog, och ytterligare en person ska vara allvarligt skadad.

Enligt den belgiske inrikesministern ska den misstänkte gärningsmannen skjutits till döds av polis på ett kafé i Bryssel, men hans död har ännu inte bekräftats formellt, rapporterar Dagens Nyheter.

”Regeringskansliet och ansvariga svenska myndigheter arbetar nu intensivt för att få all relevant information om vad som har hänt och vad belgiska myndigheter gör för att förhindra ytterligare våldsdåd”, skrev statsminister Ulf Kristersson i en kommentar i går kväll.

Klockan 11 samlar statsministern till pressträff med anledning av dådet. I Sverige ligger terrorhotnivån kvar på samma nivå som innan, en fyra på den femgradiga skalan. Bryssel höjde igår sin hotnivå till den högsta och säkerheten runt svenska intressen i landets har höjts, enligt det nationella kriscentret.

Efter lunch, klockan 13, håller riksdagen en tyst minut för offren.

SD-ledamot i blåsväder

Den fotbollsmatch som inleddes strax efter dödsskjutningen avbröts i halvtid. Svenska fotbollförbundets nya ordförande Fredrik Reinfeldt var på plats på arenan.

– I en sån här stund påminns man om att fotbollen är viktig till en viss punkt, men det här är något annat, det här är viktigare, säger Reinfeldt till Sveriges Radio.

Den tidigare statsministern fick poliseskort från sin plats på läktaren, något som riksdagsledamoten Jessica Stegrud (SD) snabbt uppmärksammade i ett inlägg på X som sedan fick hård kritik, bland annat av Carl Bildt, och togs bort.

”Han om någon borde tvingats sitta kvar utan något som helst polisskydd. Mina tankar går till de dödade och deras anhöriga. Mitt förakt går till alla de politiker - inklusive FR - som lagt grunden för detta”, skrev SD-ledamoten som senare menade att inlägget hade misstolkats.

SD:s gruppledare Linda Lindberg kallar i en kommentar till Dagens Nyheter kritiken för ”tramsig”.

”Det finns betydligt viktigare saker att ägna sig åt just nu. Jag betraktar detta som helt utagerat. Jessica har mitt fulla förtroende, nu som tidigare”, skriver hon.

Moderaternas partisekreterare Karin Enström skriver till tidningen att Jessica Stegruds inlägg tyder på ”total omdömeslöshet”.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Fredrik Reinfeldt

Ordförande Svenska fotbollförbundet, styrelseordförande Drivkraft Sverige, Visita och Centrum för AMP, styrelseledamot Heimstaden
Civilekonom (Stockholms uni., 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00