Debatt

Replik: Ohållbara kompromisser gör att MP måste lämna regeringen

REPLIK. Miljöpartiet kan inte gå i opposition mot sig själva. Vi behöver en utvecklad, enad och tydlig politik. Därför måste vi lämna regeringen, skriver Erik Wahlström, Grön ungdom i Uppsala. 

Om vi är i en situation där vi känner behovet av att bedriva opposition mot oss själva är det bara ett tydligt tecken på att regeringssamarbetet inte fungerar, skriver Erik Wahlström.  
Om vi är i en situation där vi känner behovet av att bedriva opposition mot oss själva är det bara ett tydligt tecken på att regeringssamarbetet inte fungerar, skriver Erik Wahlström.  Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Erik Wahlström
Språkrör, Grön Ungdom, Uppsala län


Rebecka Le Moine (MP) har helt rätt i att Miljöpartiets nästa språkrör har stora skor att fylla. Med opinionssiffror som knappt håller oss över riksdagsspärren, försvagat förtroende i våra kärnfrågor och ett låst politiskt läge måste vår nästa företrädare ha stor kompetens och vara grundad i de gröna kärnvärdena.

Läs också

Som tur är har vi flera sådana kandidater, inte minst Le Moine själv. Likt vad hon anför i sin artikel tror inte heller jag att det räcker med att bara välja en ny person som för fram vår otydliga politiska position. Det krävs en större förändring än bara ett språkrörsskifte.

Löser inte våra problem

Snarare skulle en sådan ständig kollisionskurs göra det omöjligt för väljarna att veta vilken politik vi egentligen står för.

Erik Wahlström
Språkrör för Grön Ungdom Uppsala län

Trots vår delade problembild landar vi i helt olika slutsatser. Le Moine menar att MP behöver ett språkrör som står utanför regeringen och som för vår riktiga politik, inte den som vi för i regeringen. Denne skulle inte tveka till att kritisera de partier, inklusive oss själva, som inte gör tillräckligt för klimat och rättvisa.

Tanken är god – givetvis vore det bekvämt att kunna äta kakan och samtidigt ha den kvar. Men att gå i opposition mot oss själva löser inte våra fundamentala problem:

  1. Samarbetet:
    Det är ingen hemlighet att regeringssamarbetet med S har kantats av konflikter, något som lett till stora politiska förluster och väljartapp för oss. Vattenfalls kolgruvor, migrationen och utbyggnaden av Arlanda och Preem är alla frågor där S vägrat ge med sig. Att vi har behövt kompromissa i dessa frågor har skadat oss i grunden.

  2. Politiken:
    Partier som sitter i regering får ofta problem med att utveckla ny politik. Denna reformtrötthet har exempelvis lyfts fram som en betydande orsak till varför Alliansregeringen förlorade i valet 2014. Trenden har också setts i MP – vi har helt enkelt inte svar på dagens utmaningar. Så länge vi sitter i regeringen kommer vi förmodligen inte heller kunna hitta dem.

  3. Kommunikationen:
    Både internt och externt riktas kritik mot att våra språkrör är för osynliga och vår kommunikation för otydlig. Detta framgick också tydligt i vår senaste valutvärdering. Jag betvivlar att ett språkrör som i princip har i uppgift att kritisera andra i partiet något som skulle förbättra detta. Snarare skulle en sådan ständig kollisionskurs göra det omöjligt för väljarna att veta vilken politik vi egentligen står för.

Måste lämna regeringen

Erik Wahlström, Grön ungdom. 
Erik Wahlström, Grön ungdom.  Foto: Jonathan Landberg

Att ha ett språkrör utanför regeringen är därför ingen lösning på våra problem. Om vi är i en situation där vi känner behovet av att bedriva opposition mot oss själva är det bara ett tydligt tecken på att regeringssamarbetet inte fungerar. Antingen så har vi fått göra för många kompromisser eller så vilade samarbetet på skakiga grundvalar redan vid dess start.

Oavsett vad så är det tydligt att det bara finns ett sätt för MP att börja utveckla och driva vår egna politik. För att frigöra oss från de återkommande ohållbara kompromisserna måste vi lämna regeringen. Om vi ska kunna stanna kvar i riksdagen och fortsätta vara den gröna rörelsens parlamentariska gren är detta grundfrågan som nästa språkrör måste ta itu med.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Le Moine (MP): Låt ett språkrör stå utanför regeringen

Jag hoppas på ett språkrör som står fast vid sina principer, oavsett förhandlingsläge, opinion eller hånskratt från oppositionen. Kanske är det för svårt att axla denna roll samtidigt som en ministerroll, skriver Rebecka Le Moine (MP).


Nämnda personer

Isabella Lövin

Europaparlamentariker (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

Rebecka Le Moine

Riksdagsledamot (MP), talesperson för biologisk mångfald och djurrätt
Biolog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024