Remissbråket: "Som att trycka på likeknappen på facebook"

VÄLFÄRDSVINSTER. LO:s kampanj för att få in svar på reepaluutredningen är ansvarslöst anser Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg. LO:s Therese Gouvelin menar att kritiken handlar om att rikta bort fokus från LO:s stora remissvar.

Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg och LO:s förste vice ordförande Therese Gouvelin.
Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg och LO:s förste vice ordförande Therese Gouvelin.Foto: Almega/LO

De färdigskrivna remissvar som skickats in via LO och Skiftets kampanjer går inte att likställa vid riktiga remissvar. Det anser Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg. 

Finansdepartementets registratorer har fått in stora mängder remissvar på Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden, vars remisstid gick ut i fredags. Många av dem är färdigskrivna remissvar som LO står bakom och som vem som helst kan skriva under och skicka in via nätet.

LÄS MER: 15 000 remissvar på Reepaluutredningen

– När vi tittat på hur man hanterar remissvar i Regeringskansliet har vi kommit fram till att den opinionsyttring som bland andra LO bidrar med här sannolikt inte kan hanteras som remissvar. Det är mer som att skriva på ett likalydande upprop för en sak man sympatiserar med, ungefär som att trycka på likeknappen på Facebook, säger Lindberg till Altinget.

Den hjälp med att författa remissvar som Svenskt Näringsliv, Almega med flera erbjudit sina medlemmar via svarareepalu.nu är av en annan karaktär menar Lindberg, eftersom det utgår från hur varje enskild medlem som begär hjälp påverkas ekonomiskt av förslaget.

"Inte ansvarsfullt av LO"

På sajten publicerar näringslivsorganisationerna de remissvar som inkommit på utredningen från företag, kommuner och myndigheter, men utelämnar de svar som inkommit via LO:s namninsamlingskampanj, eftersom de inte tycker att de svaren kan likställas med riktiga remissvar.

– Självklart får vem som helst organisera opinion för eller emot olika förslag. Att däremot organisera inskickandet av likalydande svar utan särskilt mycket substans i innehållet till remissmottagande instans är inte ansvarsfullt av en arbetsmarknadsorganisation. Vad vi kan se finns det inte ens en kontroll av att det skickats av verkliga personer, säger Ulf Lindberg till Altinget.

LO: Vill flytta fokus

Therese Gouvelin, LO:s förste vice ordförande tycker att kritiken är obefogad.

– Det är klart att de vill ta fokus från det fylligare remissvar som LO lämnat in där vi detaljerat går igenom vinstbegränsningsfrågan och tillståndsdelarna. När det gäller den opinionsbildande insatsen så tycker vi att det har varit oerhört lyckat att ge folk en möjlighet att tycka till om vad de tycker om vinstbegränsningsförslaget i utredningen, säger Gouvelin till Altinget och fortsätter:

–  Att det skulle vara ansvarslöst är något som får stå för dem. Vi har skickat in alla svar elektroniskt, det är inte som att en handläggare behövt ta emot 11.000 pappersbrev. 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00