Rekordmånga identifierar sig som sverigedemokrater

VÄLJARSTÖD. Tidigare har drygt hälften av Sverigedemokraternas röster i riksdagsvalet kommit från väljare som inte nödvändigtvis sympatiserar med partiet. Men allt fler av dessa har nu övergått helt till SD. Hos Kristdemokraterna sker en motsatt utveckling.

Andelen som stöd- eller strategiröstar på Sverigedemokraterna har minskat dramatiskt. I stället har de lyckats värva väljare på heltid. Det visar statistik från Valundersökningarna som genomförs av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

"Det är glädjande siffror som vi betraktar som ett bevis på att vår politik får ett allt större förtroende hos väljarna. Vi har visat att vi är ett tydligt och seriöst alternativ i svensk politik", skriver Henrik Gustafsson, presschef för Sverigedemokraterna, i ett mejl till Altinget.

Analyser av valresultatet från tidigare år har visat att var tredje till varannan röst på SD har varit så kallade stödröster, där väljarna egentligen föredrar ett annat parti. Motsvarande andel för valet år 2018 var nere på drygt var femte röst.

Login