Regeringskansliets hyra höjs med 50 procent

Regeringskansliets hyra höjs från 66 miljoner till 100 miljoner när regeringen nu flyttar in i ett nyrenoverat Rosenbad. Peter Wallin, fastighetsdirektör på Statens Fastighetsverk, säger att hyran är i nivå med andra liknande fastigheter. 

Efter fyra års renovering flyttar Regeringskansliet tillbaka in i ett upprustat Rosenbad. Men till priset av en fördubbling av hyran. 
Efter fyra års renovering flyttar Regeringskansliet tillbaka in i ett upprustat Rosenbad. Men till priset av en fördubbling av hyran. Foto: Henrik Montgomery / TT
Louise Carlsson-Örning

Renoveringen av Rosenbad, som har pågått sedan 2019, har inneburit nya system för ventilation, el och ökad säkerhet. Samtidigt som fasader, tak, innergårdar, fönster och ytskikt renoverats. 

Peter Wallin, fastighetsdirektör på Statens Fastighetsverk (SFV) som förvaltar byggnaden, menar att den nya hyran på 100 miljoner och statens kostnad för byggnaden är i en nivå som man kan vänta sig. 

– Jag skulle nog jämföra den med andra likvärdiga byggnader. När Nationalmuseum renoverades gjordes en stor investering i den och där är hyran ungefär motsvarande sett till kvadratmeter, säger Peter Wallin till Altinget. 

Det är variabler som läget, hur skicket på byggnaden är, hur många kvadratmeter som är aktuella och vilka funktioner som finns i byggnaden. 

Peter Wallin, Fastighetsdirektör Statens fastighetsverk

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00