Regeringen: Straffa hedersbrott hårdare

RÄTTSVÄSEN. Brott med hedersmotiv ska kunna ge ett strängare straff och därför kommer den frågan nu att utredas, enligt justitieminister Morgan Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vid onsdagens presskonferens.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vid onsdagens presskonferens.
Per-Anders Sjögren

Regeringen har tidigare flaggat för att utvärdera de regler som ska stärka skyddet mot tvångsäktenskap som infördes sommaren 2014. Den utredningen ska nu sjösättas, meddelade justitieminister Morgan Johansson på onsdagen då han och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt utbildningsminister Gustav Fridolin presenterade regeringens nya jämställdhetspolitik.

Uppdraget är att granska om lagstiftningen ska stärkas ytterligare och hur rättsväsendet arbetar med dessa brott.

–Det  finns tusentals flickor, men också pojkar, som lever i familjer där detta är ett problem, där de förvägras normala kärleksrelationer, där de begränsas, låses in och tvingas att gifta sig med någon som de själva inte har valt, sade Morgan Johansson.

Straffskärpning vid hedersbrott

Justitieministern pekade på att detta även kan leda till andra brott som olaga frihetsberövande, misshandel, dråp och mord. Därför ska utredningen också granska om det går att införa en särskild straffskärpningsgrund för brott som begås med hedersmotiv. Det skulle innebära att en domstol ska döma ut hårdare straff i dessa fall.

–Det är särskilt viktigt att staten tar avstånd och markerar mot detta och därför ska utredaren även se över detta, sade Johansson.

I riksdagen finns det i nuläget ett starkt stöd för de förändring som regeringen överväger. De fyra borgerliga partierna har nyligen lagt fram förslag som bland annat går ut på att skärpa straffvärdet för hedersrelaterade brott och reglerna mot tvångsäktenskap.

 Roger Haddad (L) pekar på att det är viktigt att polisen grundligt utreder om det finns hedersmotiv.

 – Sverige har haft ett antal uppmärksammade och tragiska fall där familjen, för att rädda sin heder, dödat sina släktingar och i synnerhet har offret varit unga tjejer, säger Haddad.

Liberalerna vill också gå längre och införa en särskilt brottsrubricering för hedersbrott samt ändra lagen så att en person som begått hedersbrott och som saknar svenskt medborgarskap enklare ska kunna utvisas.

En dom om tvångsäktenskap

De skärpta reglerna mot tvångsäktenskap, som infördes i juli 2014, har prövats en gång i domstol. I höstas dömde hovrätten en person till fyra års fängelse, bland annat för äktenskapstvång. Det rör sig om en pappa som tvingat sin 23-åriga dotter att gifta sig i Afghanistan. Den domen står fast sedan Högsta domstolen nyligen beslutade att inte ta upp fallet.

I  somras skärptes också lagen ytterligare då även stämpling till äktenskapstvång kriminaliserades, vilket innebär att brottet ska kunna straffas i ett tidigare skede. Därmed täpptes en lucka till i lagen.

Läs också:Regeringen: Skärpt lag mot tvångsgifte

Tvångsgifte ska straffas tidigare

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00