Rayman: Regeringen tar taktpinnen från Folkhälsomyndigheten

ANALYS. Det här ska bli normerande, sa Mikael Damberg. Gå inte på gym eller till biblioteket, sa Stefan Löfven. Obstruera inte, sa Lena Hallengren. Restriktionen gäller inte bio, förklarade Tegnell. 

Det börjar synas sprickor i samsynen kring coronahanteringen. 

När pressmeddelandet gick ut i onsdags, om att det åter vankades pressträff med statsministern och Lena Hallengren, ägnade jag det några minuters funderingar.

Så märkligt, varför var inte Folkhälsomyndighetens (FHM) Johan Carlson med? Dittills har Carlson alltid stått bredvid regeringsföreträdarna när det blivit dags att kommunicera nya restriktioner. Koreografin varit tydlig. Carlson har förklarat att FHM begärt det ena eller det andra från regeringen - och regeringen har förklarat att man självfallet ordnar det myndigheten önskat.

Den här gången fanns han inte där. Och stoppet för alkoholförsäljning vid 22.00 beskrivs i kommunikationen som ett regeringsförslag, inte något som regeringen bistår FHM med. När evidens för förslaget efterfrågades av journalister vid pressträffen blev svaren mumliga.

Login