Ramverket för ekonomin knakar redan efter 10 månader

FÖRDJUPNING. Frågan är inte om överskottsmålet kommer att skrotas utan hur det ska gå till, om man lyssnar till samarbetspartierna. Men Moderaterna vill ha kvar överskottsmålet som det är i dag.   

Finansminister Magdalena Andersson vill slopa överskottsmålet. Nej, säger Moderaterna. Låt oss diskutera ramverket, svarar C.
Finansminister Magdalena Andersson vill slopa överskottsmålet. Nej, säger Moderaterna. Låt oss diskutera ramverket, svarar C.Foto: Johan Manell/Altinget
Mattias Croneborg

Det finanspolitiska ramverket infördes på 1990-talet för att hindra en skenande statsskuld och har därefter reviderats i omgångar. 2016 ville partierna ha en större översyn av ramverket för att det

Dokumentation

Finanspolitiskt ramverk

  • Ett beslutat överskottsmål gäller tills vidare, men bör ses över varannan mandatperiod. Slutsatserna av översynen bör förankras brett bland riksdagspartierna för att värna ramverkets stabilitet och trovärdighet. Ett eventuellt nytt överskottsmål bör träda i kraft första året efter ett ordinarie val. Vid översynen ska skuldens utveckling i relation till skuldankaret beaktas.
  • Nivån på skuldankaret är 35 procent av BNP
  • Riksdagen har fastställt att nivån på överskottsmålet fr.o.m. 2019 ska uppgå till en tredjedels procent av BNP i genomsnitt över en konjunkturcykel.

Offentliga sektorn är rik

Vid utgången av 2018 uppgick den offentliga sektorns totala nettoförmögenhet till närmare 120 procent av BNP, varav ägandet i reala tillgångar uppgick till drygt 90 procent av BNP. Den finansiella nettoförmögenheten, dvs. skillnaden mellan finansiella tillgångar och skulder, uppgick därmed till ca 26 procent av BNP.

Källa: Budgetpropositionen för 2020


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00