Debatt

Postnord missbrukar sin ställning på marknaden

Med det tidigare brevmonopolet som plattform har Postnord vidgat sin verksamhet till allt fler verksamhetsområden som tidigare dominerats av privata aktörer. Det skriver företrädare för Arena för framtidens distribution.

Det är befängt att Postnord har sett till att svenska staten nu äger ett av Nordens största tryckerier, Strålfors, skriver debattörerna.
Det är befängt att Postnord har sett till att svenska staten nu äger ett av Nordens största tryckerier, Strålfors, skriver debattörerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Eva Glückman
Vd Grafiska företagen
Håkan Malmros
Förbundsordförande Fria postoperatörers förbund
David André 
Vice vd 21 Grams
Roland Tipner
Grundare Svensk direktreklam (SDR) 

Nu måste den nya regeringen sätta stopp för statliga företag som under många år har ägnat sig åt att försämra konkurrensen på de marknader de är verksamma. Postnord är det i särklass främsta exemplet på det. Sedan avregleringen av postmarknaden för 30 år sedan har Postnord samlat på sig en föga meriterande lista på metoder för att försämra konkurrensen på postmarknaden och dra undan mattan för privata företag.

Postnord agerar expansivt

Med det tidigare brevmonopolet som plattform har Postnord vidgat sin verksamhet till allt fler verksamhetsområden som tidigare dominerats av privata aktörer. Genom en systematisk integration av hela produktionskedjan har Postnord skaffat sig en mycket stark ställning på angränsande marknader, bland annat tryckeriverksamhet. Detta expansiva agerande blir särskilt problematiskt med tanke på Postnords dominerande ställning på brevmarknaden samt att tryckeriverksamhet på intet sätt kan anses omfattas av samhällsuppdraget som avser den samhällsomfattande posttjänsten.

Kan verkligen nuvarande regering anse att det är acceptabelt att privata aktörer konkurreras ut av statligt ägda bolag på en avreglerad marknad?

Det är befängt att Postnord har sett till att svenska staten nu äger ett av Nordens största tryckerier, Strålfors. Det är också problematiskt eftersom det håller konkurrenterna utanför stora delar av värdekedjan, delar som annars effektivt hade tillgodosetts av privata aktörer.  

Konkurrens förhindras

Vi som representerar Postnords konkurrenter inom olika sektorer – och som har bildat Arena för framtidens distribution – påverkas negativt av att Postnord har fått agera lite som de velat och hindrat uppbyggnaden av en fungerande konkurrens. Postnords agerande har hittills accepterats oavsett regeringssammansättning. Kan verkligen nuvarande regering anse att det är acceptabelt att privata aktörer konkurreras ut av statligt ägda bolag på en avreglerad marknad?

Vi står helt och fullt bakom den motion som den moderata riksdagsledamoten Peter Ollén har lämnat in om att staten bör avyttra sitt ägande i Strålfors. Han konstaterar – helt korrekt – att staten inte bör äga kommersiella bolag om det inte finns specifika och väl grundade orsaker till det. Och i fallet Strålfors är det så att statliga Postnord stör marknaden utan att tillföra ytterligare värde.

Avveckla Strålfors

Till syvende och sist blir detta en fråga för ägarna, i detta fall staten, att ta ställning till. Regeringen bör aktivt se till att Postnord agerar som ett föredöme när det gäller att inte missbruka sin dominerande ställning på marknaden samt fokuserar på sitt ansvar för den samhällsomfattande posttjänsten (SOT). Staten bör också se till samhällsnyttan av en välfungerande konkurrens på postmarknaden – vilket också gynnar kunderna – snarare än att prioritera Postnords lönsamhet och avkastning.

Vi ser fram emot att den nya regeringen ger sin syn på saken. Valet är enkelt: agera som ägare för att avveckla ägandet i Strålfors eller presentera en genomtänkt motivering till att staten ska äga ett tryckeri.

Nämnda personer

Peter Ollén

Riksdagsledamot (M)
Grafonom (The Graphic College of Denmark, 1983)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00