Politikens grepp om bråkiga supportar blir lösare

IDROTT. Det är dags för idrottsrörelsen att arbeta vidare på egna hand för att skapa en mindre bråkig och våldsam kultur på läktarna. Den politiska nivån har inte så mycket mer att tillföra i nuläget, enligt Agneta Blom, nationell samordnare för en positiv supporterkultur.

Blom anser att hennes roll som nationell samordnare ska avslutas och berörda aktörer inom bland annat fotboll och hockey tar över ansvarat för att utvecklas en positiv supporterkultur med mindre bråk och våld. Det är en uppfattning som idrottsminister Gabriel Wikström (S) delar.

– Tiden är mogen för aktörerna, både myndigheter och idrottsrörelsen, att ta arbetet vidare. Regeringen släpper inte sin del i arbetet men vi tar ett kliv tillbaka, sade Wikström då slutrapporten presenterades.

Blom och Wikström pekar på att en rad av de lagar som krävs för att ingripa mot huliganer har införts, som tillträdesförbud och register över personer som är portade från arenorna. Den sista rättsliga pusselbiten är ett maskeringsförbud och där hoppas Gabriel Wikström att ett förbud kan vara på plats under året. En proposition ska enligt regeringens planer lämnas till riksdagen i september.

Login