Polisen efterlyser mer resurser

MIGRATION. Ytterligare 2 500 poliser kan behöva anställas för att hantera migration och terrorhot de kommande åren. Och anslaget behöver då höjas med nära tre miljarder kronor. Den bedömningen gör Polismyndigheten.

Rikspolischefen Dan Eliasson har tidigare flaggat för att regering och riksdag måste skjuta till mer medel om myndigheten ska klara situationen med flyktingströmmarna, gränskontrollen och terrorhotet. Dagens situation tär på myndigheten.

– Vi har redan aviserat att vi behöver betydande resurstillskott från 2017 och framåt. Jag har använt ordet miljarder - i pluralis - och det är detta som gäller fram till det att vi levererar ett underlag till regeringen i januari, sade Eliasson till Altinget för en dryg månad sedan.

Polismyndigheten konkretiserar nu behovet av resurser – ett behov som avgörs av hur flyktingsituationen utvecklas under åren 2017-2019. I de scenarier som polisen räknar med krävs ytterligare mellan 1 500 och 2 500 poliser och 1 000 till 1 600 civilanställda. Och anslagen behöver då öka med mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor. De högsta siffrorna är beräknande utifrån en situation med över 100 000 asylsökande om året.

Login