Om  
Jennie Nilsson
Eric M. Runesson

Ordförande klar för översyn av rennäringslagstiftningen

Regeringen har beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att föreslå en ny renskötsellagstiftning. Ordförande blir Eric M. Runesson, justitieråd i Högsta domstolen. 

Johanna Alskog

– Det här är en oerhört viktig översyn och för att få ett långsiktigt hållbart resultat är det viktigt med en så bred förankring som möjligt. Det har de olika samråden tydligt visat. Därför kommer utredningen bestå av en parlamentarisk kommitté med representation från samtliga riksdagspartier och utredningen kommer också ha en omfattande samisk representation, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett pressmeddelande.

Samtliga sametingspartier, med representation i plenum efter sametingsvalet, ska ges möjlighet att ha en representant med i utredningen som sakkunnig.

SSR ville inte ha kommittéform

Renskötselns intresseorganisation Svenska samernas riksförbund (SSR) har förordat en annan form på utredningen är parlamentarisk kommitté, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Det viktiga för Sámiid Riikkasearvi i kommande utredning är att samebyarnas rättigheter respekteras. Detta har vi uttryckt i de kontakter vi haft med näringsdepartementet. En förutsättning för utredningens legitimitet är att renskötselns företrädare garanteras ett reellt deltagande i utredningens alla delar, säger Åsa Larsson Blind SSR:s ordförande i pressmeddelandet.

Nämnda personer

Jennie Nilsson

Riksdagsledamot (S), bostadspolitisk talesperson
Gymnasieutbildning med social inriktning (Sannarpsgymnasiet i Halmstad, 1990)

Eric M. Runesson

Justitieråd Högsta domstolen, ledamot Svenska Akademien
jur. dr (Handelshögskolan i Stockholm, 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00