Olovsson: En ny regering måste säkra budgeten först av allt

INTERVJU. Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) menar att nästa partiledare som aspirerar på statsministerposten måste säkra hur hen ska få igenom budgeten redan under regeringsbildningen.  

Denna mandatperiod började dramatiskt då alliansens budget fick stöd av SD och vann över regeringssidan. Fredrik Olovsson (S) var som ordförande i finansutskottet den som fick städa i budgettabellerna, så att regeringen skulle veta vad den skulle göra då regeringens budgetproposition med ett klubblag från talmannen gjordes till ett icke-dokument.

Nu är Olovsson på det klara med hur detta kaos ska undvikas efter nästa val. Det handlar inte om att ändra budgetreglerna som många andra förespråkat, utan att den tillträdande regeringen redan när den sonderar möjligheter att bilda regering i vändorna med talmannen också säkrar stöd för budgeten.

– Det kokar mer ner till regeringsbildningen än själva budgetprocessen. Det är min slutsats. Man måste vara överens om sådana saker i steget innan. Vem som ska styra med vem, och vad man vill få igenom, måste man tydliggöra innan, säger Fredrik Olovsson, som är ordförande i det mäktiga finansutskottet, i en intervju med Altinget.

Login