Nya vänsterledaren vill locka väljare på landsbygden

INRIKTNING. I november blir Nooshi Dadgostar ny partiledare för Vänsterpartiet. Hon vill att Vänsterpartiet ska locka väljare på orter ute i landet genom att fokusera på helheten i ekonomin.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Nooshi Dadgostar är ännu inte vald till att efterträda Jonas Sjöstedt som partiledare för Vänsterpartiet. Men eftersom hon är den enda kvarvarande kandidaten är valet av en ny partiledare närmast en formsak.

Än så länge har Dadgostar inte kommit med några egna skarpa förslag som skiljer sig från Sjöstedts linje. Men en av hennes uppgifter blir att försöka få Vänsterpartiet att växa – också utanför storstäderna.

Helhetsgrepp

För att lyckas med det menar Dadgostar att det behövs ett helhetstänk från partiet.

– Vi måste prata mer om helheten i ekonomin och hur vi skapar nya arbeten, säger hon till Altinget.

Locka LO-väljare

Att många LO-medlemmar ute i landet numera röstar på Sverigedemokraterna tror Dadgostar inte nödvändigtvis har att göra med invandringspolitiken. Utan snarare att det är ett symptom på att väljarna känner en allmän uppgivenhet, att jobb försvinner och att välfärden inte fungerar.

För att lösa det menar Dadgostar att det behövs en diskussion om ekonomisk tillväxt och hur Sverige kan investera i industrin samtidigt som det sker en grön omställning. Hon menar att det bör gå att locka tillbaka LO-medlemmarna.

– Det här var röda väljare för bara några år sedan.

Vill få fler vänsterkompisar

Även om hon i dag är kritisk till Socialdemokraternas politik i regeringsställning så hoppas hon att samtliga rödgröna partier ökar i de områden där SD har tagit mark. Och hon skulle välkomna om Socialdemokraterna tydligare gick åt vänster igen.

– Ju fler partier som gör vänstergirar, desto bättre.

Läs också

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00