Nya poster i utskotten kostar miljoner

NYORDNING. S och M har kommit överens om att införa andre och tredje vice ordförande i flera utskott. Något som kommer att kosta över 1,4 miljoner kronor om året. Jens Holm (V), ordförande i trafikutskottet, menar att det dessutom försvårar utskottsarbetet.

När utskottsuppdelningen gjordes upp mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i höstas fanns ingen regering på plats. Då fördelade partierna posterna som ordförande och vice ordförande i utskotten mellan varandra. För att sedan dela med sig till sina respektive kompisar i Alliansen respektive MP och V.

Men efter att C och L gjort upp med S och MP ville Moderaterna göra om uppdelningen. Eftersom M inte längre ser det som att C och L sitter i opposition vill partiet ha presidieposter även i utskotten där de gett platserna till sina forna alliansvänner.

Socialdemokraterna gick med på det, men ville då ha presidieposter i utskotten där MP och V sitter. Summan av kardemumman är att sju utskott har fått en andre vice ordförande (6 till M, 1 till KD) samt att två utskott också har fått en tredje vice ordförande (båda till S).

Dyrt för riksdagen

Notan för de nya presidieposterna blir stor för Riksdagsförvaltningen. Som vice ordförande i ett utskott får man ett tillägg på 15 procent av riksdagsarvodet. I dag innebär det en summa på 10 035 kronor i månaden. Med nio nya personer som får tillägget innebär det, inklusive arbetsgivaravgifter, en ökad kostnad på mer än 118 000 kronor per månad, eller om man så vill, mer än 1,4 miljoner kronor per år.

De nya presidieposterna inrättades i slutet av februari/början av mars. Om ordningen består kommer de nya posterna att ha kostat 5,1 miljoner när mandatperioden är slut.

"Försvårar arbetet"

Tidigare har ett utskottspresidium bestått av tre personer. Ordförande, vice ordförande och kanslichef. I trafikutskottet är det nu i stället fem personer som ska sitta i presidiet. Ordföranden i utskottet Jens Holm (V) menar att den nya ordningen enbart kommer att försvåra arbetet.

– Det är klart att det kommer att fungera. Men det blir ett större presidium och svårare att hantera saker med enkel hand som vi har gjort tidigare, säger han till Altinget och tillägger:

– Det kommer att kosta riksdagen mer pengar. Det är pengar riksdagen hade kunnat lägga på andra saker förstås.

Du ser ingen fördel med att ha ett större presidium?

– Nej. Alla viktiga beslut fattas i utskottet. Presidiet är ju bara en beredande verksamhet för utskottet. Så det finns inga fördelar.

Holm är kritisk till Moderaternas och Socialdemokraternas agerande.

– Det är ingen hemlighet att det här har gjorts för att Moderaterna ville ingå i presidierna och de kände att den tidigare uppgörelse de haft med C och L inte längre håller. Jag kan tycka personligen att det är ganska många partier i Sveriges riksdag som inte abonnerar på presidieposter. Det är väldigt få förunnat, så jag tycker att det här är en helt och hållet onödig ordning.

Forrige artikel Han ska föra Piratpartiet tillbaka till EU-parlamentet Han ska föra Piratpartiet tillbaka till EU-parlamentet Næste artikel Nya ledamöter i Socialdemokraternas partistyrelse Nya ledamöter i Socialdemokraternas partistyrelse
Här är vårens riksdagsvikarier

Här är vårens riksdagsvikarier

ERSÄTTARE. Under våren är flera av de ordinarie riksdagsledamöterna lediga. Bland vikarierna finns bland annat tre tidigare riksdagsledamöter och Annie Lööfs förra pressekreterare.