Ny spelmarknad på plats om tre år

VADSLAGNING. Sommaren 2018 ska spelmarknaden stöpas om och privata bolag kan då anordna spel i Sverige. Regeringen och alliansen håller som bäst på att ta fram direktiven till den utredning som ska föreslå ett licenssystem.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska utredningen tillsättas efter sommaren och lämna sitt förslag vintern 2017. Därefter ska förslaget ut på remiss, Lagrådet ska granska frågan och EU-kommissionen ska meddelas.  I december 2017 kan regeringen lägga en proposition i riksdagen och den 1 juli 2018 kan den nya regleringen träda i kraft, enligt Shekarabi.

En av civilminister Shekarabis första åtgärder var att flagga för en förändring i en fråga som stöts och blötts under lång tid: Lotterier, spel på idrott och hästsport och den svenska spelmarknaden och dess monopol för bolag med statlig ägande. Samtidigt spelar svensken allt mer på bolag som finns i utlandet och som ligger utanför statens kontroll, exempelvis vad gäller åtgärder mot spelmissbruk.

- Staten har tappat kontrollen över spelmarknaden och verkligheten har sprungit ifrån lagstiftningen, sade Shekarabi under ett seminarie i Visby på onsdagen.

Vägen till en återtagen kontroll går via ett licenssystem där aktörer som uppfyller de krav som ställs får tillstånd för att arrangera spel i Sverige, enligt Civilministern.

Ett skäl till att det nu krävs en förändring är att EU-kommissionen har stämt Sverige för brott mot EU:s regler.

- Det är klart att det har spelat in, men  reformer behövs  oavsett, säger Ardalan Shekarabi.

Den nya spelutredningen har varit aviserad länge, men själva tillsättningen har dröjt. Enligt Shekarabi och kulturutskottets ordförande Per Bill (M) pågår en dialog mellan regeringen och alliansen om direktiven till utredningen. Målet är att den ensamutredare som ska ta fram förslaget ska tillsättas i höst.  Att oppositionen får var med att överlägga om utredningens uppdrag borgar för att det nya systemet kommer att hålla över lång tid, enligt Per Bill. Dessutom kommer en referensgrupp med riksdagspartierna att knytas till utredningen.

Det finns flera snåriga frågor som måste klaras ut innan ett licenssystem kan införas. En sådan är vilka typer av spel som ska omfattas av reformen, en annan är att hindra aktörer som inte har licens. En lösning är att blockera spelbolag utan licens på Internet.

- Men detta måste ske med respekt för svensk grundlag och Tryck-och yttrandefrihetsförordningen. Vi kan tänkas ha lite större problem med blockering av hemsidor än många andra länder på grund av vår väldigt starka och viktiga tryckfrihet, säger Per Bill till Altinget.

 

Forrige artikel Surrogatmödraskap kan få riksdagsstöd Næste artikel Brister i stöd till skolor ska rättas till Brister i stöd till skolor ska rättas till
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.