Debatt

Muf: Socialdemokraterna hör hemma i Lyxfällan – inte på finansdepartementet

När människor får det svårare att få ekonomin att gå runt krävs reformer som underlättar, inte förvärrar. Därför kräver Muf skattehöjningsstopp och fyra sänkta skatter. Det skriver Muf:s ordförande Matilda Ekeblad och Muf Göteborgs distriktsordförande Hannah Björnerhag.

Vänsterns prat om att Sverige behöver höja skatten mer för att klara statens kärnverksamhet när vi redan har ett av världens högsta skattetryck är absurt, skriver Muf-debattörerna.
Vänsterns prat om att Sverige behöver höja skatten mer för att klara statens kärnverksamhet när vi redan har ett av världens högsta skattetryck är absurt, skriver Muf-debattörerna.Foto: Pressbild MUF/Dennis Alvden/Montage
Matilda Ekeblad
Hannah Björnerhag
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige går mot en lågkonjunktur, inflationen är den högsta på 30 år och hushållens kostnader skenar. I en tid som denna behövs det en regering som kan hushålla med ekonomin, inte en regering som anser att det är rimligt att höja skatterna för att sedan dela ut bidrag så att människor har råd att betala dem. Det är dags för en regering som inte enbart ser människor som statens kassakor. Sverige kan bättre.

Låt människor behålla sina pengar

Svenska hushåll har inte varit så ekonomiskt utsatta som de är nu på decennier. Det ansvarsfulla i det här läget vore att sänka skattetrycket och se till att människor får behålla mer av sina hårt förvärvade pengar. Tyvärr verkar den socialdemokratiska regeringen inte förstå denna ekonomiska logik, tvärtom vill de tillsammans med deras samarbetspartier förvärra situationen genom att göra det ännu dyrare för vanligt folk. Tillsammans har de vallöften som skulle höja skatten för en familj med upp till 4 000 kronor extra i månaden. Exakt vilka av dessa förslag som blir verklighet om de vinner återstår att se, men en socialdemokratisk valseger skulle tveklöst öppna en Pandoras ask av skattehöjningar.

Vänsterns prat om att Sverige behöver höja skatten mer för att klara statens kärnverksamhet när vi redan har ett av världens högsta skattetryck är absurt. Speciellt när andra länder som Nederländerna, Tyskland och Schweiz lyckas ha en välfungerande välfärd med ett betydligt lägre skattetryck. Nyligen meddelade till exempel regeringen att de ville införa en beredskapsskatt för att ha råd att satsa på försvaret. Att världens högsta skatter inte räcker till att finansiera försvaret är helt galet. Det som det snarare handlar om är att Socialdemokraterna idag antingen inte vill eller är oförmögna – oklart vad som är värst – att prioritera och hushålla med de resurser som finns.

Socialdemokraterna hör hemma i Lyxfällan

I den förra finanskrisen hade Sverige tur, då det var en moderat finansminister som ledde oss igenom den. Sverige var en av de länder som klarade sig allra bäst och vår hantering av de ekonomiska problemen fick internationellt beröm. Då klarade vi att hantera en global kris och samtidigt sänka skatten med tusentals kronor i månaden för vanligt folk – det klarar inte Sveriges nuvarande regering. Socialdemokraterna bevisar att de hör hemma i programmet Lyxfällan, inte på Finansdepartementet.

Sverige kan bättre än ett av världens högsta skattetryck. När människor får det svårare att få ekonomin att gå runt krävs reformer som underlättar, inte förvärrar. Därför kräver Muf:

  • Inga skattehöjningar nästa mandatperiod: Svenskarna klarar inte av fler eller högre skatter i rådande läge. Vi behöver ett skattehöjarstopp men då krävs maktskifte.
  • Sänkt skatt på sparande: När lågkonjunkturen står för dörren behöver det vara enklare att spara och bygga upp en buffert. Skatten på ISK måste sänkas.
  • Sänkt skatt på arbete: Den i modern tid rekordhöga inflationen urholkar hushållens löner. För att få pengarna att räcka till behöver staten ta en mindre del av folks surt förvärvade pengar. Vi måste slå vakt om jobbskatteavdraget och utöka det.
  • Sänkt skatt på el: Regeringens katastrofala hantering av Sveriges energiförsörjning har drivit upp elpriserna till rekordnivåer. Att städa upp efter deras misstag kommer att ta lång tid, men vi kan minska skadan nu genom att sänka elskatten till EU:s miniminivå.
  • Sänkt skatt på bränsle: Det är inte hållbart att de som inte har tillgång till samma utbud med kollektivtrafiken eller är beroende av bilen för till exempel jobb, hämtning och lämning ska behöva begränsa sitt liv genom skyhöga skatter. Det rimliga är att sänka bränsleskatten.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00