Debatt

MP: Skräckblandad förtjusning att se vad SD:s nästa utspel blir

I en replik försöker SD få det till att det är Miljöpartiet som är en fara för demokratin. Men på den korta tid som har gått sedan vår första debattartikel publicerades, har SD hunnit komma med nya förslag som nedmonterar demokratin. SD måste se sig själva i spegeln – eller är de rädda för vad de ska se? Det frågar MP:s Camilla Hansén i en slutreplik.

Det råder ingen tvekan om vilket riksdagsparti som faktiskt hotar vår demokrati, skriver debattören.
Det råder ingen tvekan om vilket riksdagsparti som faktiskt hotar vår demokrati, skriver debattören.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Camilla Hansén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

SD försöker ta åt sig äran för folkomröstningar som verktyg för att stärka demokratin. Folkomröstningar och medborgarinitiativ är dock klassisk grön politik. Därför har vi bland annat föreslagit att medborgarinitiativ ska införas på nationell nivå.

Läs också

Vidare får Miljöpartiets partimedlemmar lämna in motioner till vår kongress. En enskild medlem lämnade in en motion om att partiet ska driva att SVT visar mer nyheter om klimatförändringarna, men möttes av stark intern kritik och fick inget stöd av varken partiledning eller kongress. SD försöker göra en höna av en fjäder – Miljöpartiet är i själva verket det parti som tydligast driver att public service oberoende ska skyddas i grundlag. Det är fakta.

Skandaler omgärdar ständigt SD

Det är med skräckblandad förtjusning som vi väntar på vad SD:s nästa antidemokratiska förslag och utspel blir.

SD vill i stället styra public service, vilket vi fick ytterligare bevis på för bara några dagar sedan genom utspelet att de vill att gangsterrap ska förbjudas i public service. Att politiken ska hålla avstånd från journalistiken och public service är uppenbarligen ingenting som får plats i SD:s snäva bild av demokratin.

Till SD:s kongress har enskilda medlemmar ingen motionsrätt, men trots det sipprar det ständigt ut skandaler som hotar demokratin på riktigt. Se bara DN:s ledare med lista över bruna incidenter. Listan sträcker sig enbart tre år bakåt i tiden, men bjuder trots det på smått ofattbara uttalanden.

Det råder därmed ingen tvekan om vilket riksdagsparti som faktiskt hotar vår demokrati. Det är bara att titta på alla skandaler som ständigt omgärdar SD. Hur många av deras företrädare som har uttalat sig antidemokratiskt och rasistiskt har faktiskt fått avgå? Riksdagsledamoten Jonas Andersson, som bland annat har sagt att asylsökande är ”parasiter”, sitter fortfarande i kulturutskottet, för att nämna ett exempel.

Skräckblandad förtjusning

Men det är kanske inte så konstigt om vi påminner om att SD inte vill se ett mångkulturellt Sverige, till skillnad från oss i Miljöpartiet som vill se ett starkt och brett civilsamhälle. Vi vill inte ge statligt stöd till antidemokratiska eller islamistiska organisationer, som SD påstår. Tvärtom har vi i regering utrett demokrativillkor, som till exempel innebär att bidrag inte ska lämnas till någon verksamhet som bryter mot alla människors lika värde eller som motarbetar det demokratiska styrelseskicket.

Det är med skräckblandad förtjusning som vi väntar på vad SD:s nästa antidemokratiska förslag och utspel blir.

Läs tidigare inlägg i debatten

Miljöpartiet är det verkliga hotet mot demokratin

Sverigedemokraternas uppfattning är att demokrati och yttrandefrihet är bland det viktigaste vi har – till skillnad från Miljöpartiet. Det skriver Bo Broman och Angelika Bengtsson (SD) i en replik.

MP: Låt inte Sverigedemokraterna montera ner demokratin

För att det inte ska gå så långt att demokratin hotas på allvar, är det viktigt att den ständigt försvaras. Det hänger ihop med synen på kultur, skriver Miljöpartiets Pernilla Stålhammar och Camilla Hansén.

Nämnda personer

Angelika Bengtsson

Tjänstledig riksdagsledamot (SD)
Dansare (Kungliga svenska balettskolan 2009)

Pernilla Stålhammar

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Nationalekonom (Växjö uni., 1995)

Bo Broman

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, ordförande riksbanksfullmäktige
Jur. kand (Lunds uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00