Moderaterna toppar motionsligan

FÖRSLAGSFEST. Inte mindre än 3 644 motioner kom in under den allmänna motionstiden. Det är fler än förra året. Flest stod Moderaterna för och partiet hade också den flitigaste motionären, Sten Bergheden.

– Jag är mer förvånad över de som inte använder det instrumentet när de sitter i riksdagen, säger han till Altinget.

Riksdagen har en drös med motioner att behandla under innevarande riksdagsår. Totalsiffran i år blev 3 644 motioner. Det är flest sedan riksdagsåret 2017/18. Partiernas antal motioner skiljer sig åt. Moderaterna står för närmare 40 procent, mer än dubbelt så många som Socialdemokraterna. Minst antal motioner lade Miljöpartiet.

När det gäller enskilda riksdagsledamöter så har Markus Wiechel (SD) skrivit flest de senaste fyra åren. Men i år får han se sig passerad av Sten Bergheden (M), som står som undertecknare på 161 motioner. Det är det högsta antalet motioner från en enskild riksdagsledamot åtminstone under 2000-talet. Bergheden tycker att det hör riksdagsuppdraget till att skriva många motioner.

– Jag är mer förvånad över de som inte använder det instrumentet när de sitter i riksdagen. Att skriva debattartiklar eller så påverkar kanske opinion utanför men du har ju ingen möjlighet att påverka rent konkret inne i riksdagen, säger han till Altinget.

Login