Ministern svarar: Kreditgarantier till kärnkraft en skendiskussion

Det är en sluten process när regeringen riggar systemet för de nya gröna statliga kreditgarantierna, men finansmarknadsminister Åsa Lindhagen anser att regeringen följer de beredningskrav som finns. Liberalernas uppfattning om att kreditgarantierna kan gå till ny kärnkraft avfärdar hon bestämt.

<div>"Eftersom kärnkraftsinvesteringar är så extremt olönsamma ser jag inte att dessa kreditgarantier skulle göra kärnkraftsinvesteringar mer lockande." säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).</div>
"Eftersom kärnkraftsinvesteringar är så extremt olönsamma ser jag inte att dessa kreditgarantier skulle göra kärnkraftsinvesteringar mer lockande." säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).
Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Staten ska gå i god för upp till 50 miljarder kronor i kreditgarantier som ska möjliggöra riskfyllda gröna industriinvesteringar. Men trots de stora summorna finns inga planer från regeringen att skicka ut regelverket på remiss innan det sjösätts, vilket Altinget har skrivit om.

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen anser att regeringen följer de beredningskrav som finns, enligt hennes skriftliga svar till Altinget.

Varför ska inte förslaget till ny förordning skickas på remiss?
– Beredning pågår inom Regeringskansliet. Vi kommer förstås bereda beslutet enligt de krav som ställs. Om detta görs i form av en förordning är det så att förordningar i allmänhet inte skickas på remiss.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00