Om  
Romina Pourmokhtari

Efter utspelet: Miljöministern KU-anmäls

Minst tio konventionella kärnkraftsreaktorer behöver byggas fram till år 2045. Det sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en presskonferens. Strax därefter togs pressmeddelandet bort. Nu KU-anmäls hon av Miljöpartiet, enligt Dagens Nyheter.

Klimat- och energiminister Romina Pourmokhtari (L) KU-anmäls efter sitt uttalande om att Sverige behöver en kärnkraftskapacitet motsvarande tio reaktorer de kommande 20 åren.
Klimat- och energiminister Romina Pourmokhtari (L) KU-anmäls efter sitt uttalande om att Sverige behöver en kärnkraftskapacitet motsvarande tio reaktorer de kommande 20 åren.Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet
Albin Bohlin

”Ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 2040-talet”, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på en presskonferens den 9 augusti. I ett pressmeddelande stod samma sak. Dagens Nyheter har talat med energiforskare som har ifrågasatt ministerns uttalande, varpå pressmeddelandet raderas och ersattes av ett nytt där målet på tio reaktorer inte nämns.

– Hon har kallat till en pressträff i Regeringskansliets lokaler och sagt något som inte verkar förankrat. Väljare måste kunna lita på att det som sägs är regeringens politik och att det finns sakliga grunder. Att de valt att radera detta från webbplatsen utan kommentarer eller någon formell rättelse, det tycker jag också väcker frågetecken kring hur man hanterar detta, säger Linus Lakso, miljöpartiets energipolitiska talesperson, till Dagens Nyheter.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00