Miljonregn över Regeringskansliet – C och V rasar

Regeringen föreslår mellan 500 och 900 miljoner kronor mer per år till Regeringskansliet. Men argumenten för höjningen köps inte av oppositionen. ”När vi ber alla att hålla hårt i plånboken måste även regeringen kunna göra det.”, säger Martin Ådahl (C).

Regeringens stora satsning på Regeringskansliet får kritik av oppositionen.
Regeringens stora satsning på Regeringskansliet får kritik av oppositionen.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT, Claudio Bresciani/TT
Johan Manell

I regeringens budget höjs anslaget till Regeringskansliet för alla de tre kommande åren. För år 2023 rör det sig om 500 miljoner kronor mer. För 2024 och 2025 en höjning med 900 miljoner per år. Regeringens motivering är att det nästa år behövs för Sveriges ordförandeskap i EU och för de nästkommande åren ”till följd av det förändrade säkerhetspolitiska läget och kommande Natomedlemskap.”.

Det vi avvisar är en enorm och svårmotiverad satsning.

Ali Esbati (V), Ekonomisk-politisk talesperson

Men anslagshöjningen och skälen för den samma ger inte oppositionen mycket för. Vänsterpartiet vill inte se någon ökning alls.

– Det vi avvisar är en enorm och svårmotiverad satsning som man bara kopplar med några få meningar till aktiviteten i och med Sveriges Natomedlemskap. Det ser vi inte är rimligt. Det finns bättre användning för de resurserna, säger Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00