Debatt

”Mer statligt ansvar i bostadspolitiken”

DEBATT. Återställ lagen om andrahandsuthyrning, inför statliga subventioner för att öka bostadsbyggandet och jämna ut orättvisan mellan hyres- och bostadsrätter, skriver Marie Linder, Förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Regeringen måste snabbt besluta om statliga subventioner för att få fart på byggandet över hela landet, anser Marie Linder, Förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Regeringen måste snabbt besluta om statliga subventioner för att få fart på byggandet över hela landet, anser Marie Linder, Förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av Marie Linder

Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens initiativ att se över konsekvenserna av den förändrade lagstiftningen om andrahandsuthyrning. Det handlar både om att se över hur lagstiftningen har påverkat situationen för dem som hyr i andra hand men även i vilken mån det har ökat utbudet av bostäder, det vill säga det ursprungliga syftet med ändringen.

Vi möter dagligen människor runt om i landet som har påverkats negativt av den allt tuffare situationen på andrahandsmarknaden. Det handlar framför allt om drastiskt ökade andrahandshyror, vilket både försvårar för enskilda att hitta ett boende som de har råd med och ökar trångboddheten ytterligare, då fler tränger ihop sig på samma yta för att ha råd med ökade boendekostnader.

Ändringarna i reglerna för andrahandsuthyrning slår med närmast kirurgisk precision mot dessa redan utsatta grupper.

Marie Linder
Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Slår hårt mot svaga

Det är ju dessutom så att bostadsbristen redan slår särskilt hårt mot de svagaste grupperna i samhället, särskilt ungdomar och andra som ska in på bostadsmarknaden för första gången.

Ändringarna i reglerna för andrahandsuthyrning slår med närmast kirurgisk precision mot dessa redan utsatta grupper.

Hyresgästföreningen varnade just för både skenande andrahandshyror och ökad otrygghet för hyresgästerna när lagstiftningen klubbades igenom för drygt två år sedan. Vi har hört berättelser om hyror på 16 000 – 17 000 kr för en etta. Och både två och tre unga delar ofta en etta för att ha råd att betala hyran.

Liten ökning av bostäder

Vi har heller inte sett den stora ökning av nya bostäder som regeringen menade skulle bli resultatet om man förändrade lagstiftningen och försämrade tryggheten för andrahandshyresgäster. Visserligen har antalet bostadsrätter till uthyrning ökat en del, men det är långt ifrån de volymer som regeringen förutspådde.

Regeringen baserade sig bland annat på en undersökning Stockholms handelskammare gjorde som sade att det skulle frigöras 40 000 nya bostäder. Det fanns dock inte några reella belägg för denna siffra utan den baserades på en icke forskningsmässig undersökning och rena antaganden.

När ändringarna skulle träda i kraft menade Hyresgästföreningen att det var uppenbart att förslaget dessutom skulle leda till ökad spekulation och missbruk, eftersom det med den ändrade lagstiftningen inte finns någon risk för en uthyrare att tvingas betala tillbaka eventuell oskälig hyra till andrahandshyresgästen. Det vore intressant att i utvärderingen även se en genomgång av detta.

Dags för återställare

Vi tycker att regeringen bör återställa reglerna till det som gällde före ändringen, nämligen att hyran för dessa lägenheter ska bestämmas med utgångspunkt i vad lägenheterna är värda, efter en jämförelse med andra likvärdiga hyresrätter på den ort lägenheten är belägen.

Vi är dessutom övertygade om att det finns bara en hållbar lösning på problemet med bostadsbrist och det är att bygga hyresrätter med hyror som kan efterfrågas av breda inkomstgrupper. Att mer än fördubbla hyrorna för främst ungdomar ser vi inte som en verkningsfull lösning och det kommer med all sannolikhet också regeringens utvärdering att visa.

Skattereform och investeringsstöd krävs

För att få fart på byggandet måste staten ta ett tydligare ansvar för bostadspolitiken. Det krävs att den ekonomiska obalans som råder mellan olika upplåtelseformer åtgärdas. Det enda som kan råda bot på det är en omfattande skattereform. Men fram till att den har blivit verklighet så behövs ett statligt investeringsstöd för att få fart på byggandet.

I dag subventionerar staten det ägda boendet med 40 miljarder varje år i form av rot- och ränteavdrag. Hyresrätten får inte en enda krona. Det är inte bara en stor ekonomisk orättvisa utan dessutom är det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv en usel fördelning av våra gemensamma resurser.

Regeringen behöver därför inte bara utvärdera den förändrade lagstiftningen kring andrahandsuthyrningen och allra helst återställa reglerna till de som var förut. Det är ännu viktigare att regeringen skyndsamt fattar beslut om statliga subventioner för att få seriös fart på byggandet över hela landet.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00