”Macron kan bli ett lyft för EU”

PRESIDENTVAL. EU-vännen Emmanuel Macron leder klart i mätningarna inför det avgörande valet i Frankrike på söndag. Vinner han kan det enligt politiska experter ge en välbehövlig skjuts i det annars krisande europeiska samarbetet.

Det råder ingen tvekan om vilken av de två kvarvarande kandidaterna som EU:s ledare vill se som nästa franska president. Såväl Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som utrikeskommissionären Federica Mogherini gratulerade Macron efter den första valomgången 23 april. Därmed bröt de mot den egna och annars så handfasta principen att aldrig någonsin kommentera EU-ländernas interna val.

En vinst för Macron över högerextrema och EU-fientliga Marine Le Pen skulle i första hand vara en stor lättnad för EU:s ledare. Men på sikt skulle det också innebära större möjligheter att gå längre i samarbetet.

– Macron är utan tvekan den mest proeuropeiska kandidaten och han är den som har varit vänligast inställd till Tyskland. Det kommer öppnas stora möjligheter om han vinner, särskilt efter det tyska valet i höst. Det finns stora förväntningar från andra medlemsländer, säger Yann-Sven Rittelmeyer, politisk analytiker på European Policy Centre till Altinget i Bryssel.

Macron har förespråkat långtgående fördjupat EU-samarbete, särskilt bland euroländerna. Han vill se en mer samordnad politik med en gemensam budget och en finansminister för euroområdet. Det är inga nya idéer men de har förpassats till EU:s byrålåda medan man har tagit fram krisplaner av olika slag. Med Macron som president skulle de kunna dammas av.

EU kan överleva Le Pen

Med Marine Le Pen i Élyséepalatset skulle EU däremot skjutas in i ännu en kris. Hur djup den skulle bli beror på vad Le Pen faktiskt skulle kunna åstadkomma som president. Det finns lite stöd för att ta Frankrike ur EU och eurosamarbetet bland befolkningen. De senaste dagarna har Le Pen själv också börjat vackla, åtminstone när det gäller euron.

I ett försök att bredda väljarstödet har hon trasslat in sig i ett resonemang som i stort går ut på att ha två valutor i Frankrike. En euro för bankerna och bolagen. En franc för folket. Det skulle vara väldigt svårt att driva igenom.

Men även om Frankrike skulle vara kvar inom EU med euron som valuta så kan Le Pen ställa till med skada i en union som redan är hårt ansatt av externa och interna kriser.

Grundarlandet Frankrike skulle inte längre vara pådrivande i samarbetet utan skulle tvärtom agera bromskloss och jobba hårt för att luckra upp och få till en lösare sammanslutning av nationalstater.

– EU som projektet skulle inte försvinna. Men det skulle läggas på is så länge Le Pen leder landet, säger Yann-Sven Rittelmeyer på EPC samtidigt som han påpekar att det scenariot i alla avseenden är osannolikt.

Komfortabel ledning för Macron

I de senaste mätningarna får Macron runt 60 procent av rösterna mot Le Pens 40. Macron var också den som övertygade mest under den sista hätska TV-debatten i onsdags kväll. Manegen till Élyséepalatset är därmed välkrattad för hans del, inte så mycket på grund av hans politiska mittenagenda utan för att många fransmän väntas röst mot högerextrema Marine Le Pen.

Rittelmeyer pekar också på att opinionsmätningarna inför söndagens val har varit väldigt stabila och att mätningarna inför första valomgången stämde väl trots att det var svårt att förutspå.
– Jag räknar inte med några överraskningar på söndag, säger han.

Macrons utmaning ligger främst i att få folk att gå och rösta trots eventuellt dåligt väder och att det är långhelg i Frankrike. För Le Pen spelar det mindre roll. Hennes väljare är trogna och de går och röstar i vått och torrt.

Forrige artikel Soff: Stärkt forskning dröjer för länge Soff: Stärkt forskning dröjer för länge Næste artikel Små satelliter stor fråga i ny rymdstrategi Små satelliter stor fråga i ny rymdstrategi
Här är vårens riksdagsvikarier

Här är vårens riksdagsvikarier

ERSÄTTARE. Under våren är flera av de ordinarie riksdagsledamöterna lediga. Bland vikarierna finns bland annat tre tidigare riksdagsledamöter och Annie Lööfs förra pressekreterare.