M-kandidaterna om SD

PARTILEDARVAL. Moderaterna ska på kort tid välja ny ledare. Oavsett om det blir Elisabeth Svantesson, Mikael Odenberg, Carl Bildt eller Ulf Kristersson måste relationen till SD rätas ut.

Placeholder image

De moderata partiarbetarna ligger än så länge lågt om vem de vill ha som ledare, i alla fall de ombud som om en dryg månad ska välja ledare. Hittills är det bara tre distrikt som gått ut med en kandidat, och alla tre stöder Kristersson.

De kandidater som förekommit hittills i spekulationerna är dels två som är rotade i parti- och riksdagsarbetet: Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, dels två som luftat sig ett tag och som inte associeras med den förda politiken på senare år. Carl Bildt och Mikael Odenberg. Odenberg har tidigare meddelat att han kandiderar till partiledarposten. På fredagen meddelade även Ulf Kristersson att han kandiderar. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Indelningen utgår från röstlängden vid Moderaternas stämma 2015

Alla har varit statsråd

Gemensamma nämnaren är att alla har varit ministrar. Mest och tyngst, Carl Bildt som varit både statsminister och utrikesminister. Ulf Kristersson var socialförsäkringsminister under fyra år. Mer kortvariga var Odenberg och Svantesson som har ett års erfarenhet som statsråd, försvarsminister respektive arbetsmarknadsminister.

Men mer intressant än ministererfarenhet är hur de uttalat sig om Sverigedemokraterna då det kommer att bli svårt att prata sakpolitik för Moderaterna så länge maktpolitiken är dimmig.

Kristersson låter som Batra

Kristersson har i princip upprepat det som Anna Kinberg Batra sade

– Jag tycker precis lika lite om SD som V.

– Vi tänker inte ha budgetsamarbete med SD.

– Vi tänker inte göra Sveriges budget beroende av Sverigedemokraterna

Alla hans uttalanden är från en intervju i DI-TV, 5 juli 2017

Däremot har han kanske i större utsträckning än Batra försvarat Fredrik Reinfeldts uppmärksammade tal om öppna hjärtan.

 – Fredrik fångade en förpliktelse i en svår tid med allvarliga problem i världen. Vår eftervalsanalys har visat att talet inte bidrog till tappet. De väljare som gick från oss till SD gjorde det mycket tidigare, betonar Ulf Kristersson.

Uttalandet är från GP, den 13 april 2015, alltså före flyktingkrisen hösten 2015.

Svantesson: Prata med alla 

I januari i år utfrågades Elisabeth Svantesson i Ekots lördagsintervju. Svanteson fick frågor om SD.

 – Jag tror att om man vill få igenom så mycket som möjligt av sin egen politik kan det finnas en poäng att prata med alla politiska partier i riksdagen. Det är ett misstag att isolera ett parti, jag tror att det är bättre att involvera. Då kan man också utkräva ansvar, säger hon till Ekot.

Är SD uteslutna att samarbeta med när det gäller migrationspolitiken?

– Ja, det tycker jag. För att få en helhetspolitik på migrations- och asylområdet. I stället är en bred överenskommelse med Socialdemokraterna det bästa, enligt henne.

Odenberg: Regera med S

En månad senare skriver Mikael Odenberg på DN Debatt och öppnar för en S-M-regering.

”Sveriges problem är att vi efter 2018 har att se fram emot en svag S-ledd eller en svag M-ledd regering. Ingendera kommer att ha kraft att genomföra nödvändiga strukturreformer, utan att samarbeta. Och samarbete är svårt. Mediebilden av uppgörelser blir gärna att regeringen vinner och att oppositionen förlorar.

Därför bör vi vara öppna för en regering med M (alliansen) och S.

Nyligen har han fått frågor om att samarbeta med SD, och har avfärdat det av sakpolitiska skäl.             

– Det är ett parti som har en helt omöjlig ekonomisk politik, har han sagt till SVT Nyheter.

Bildt: Sakpolitiken först

Carl Bildt diskuterade regeringsmakt i en intervju i Expressen i februari i år. Han sade då.

– Det är sakfrågorna som är det viktiga för min del. Sen om man för debatten om sakfrågorna så kommer så småningom frågan hur vi kan genomföra detta i olika parlamentariska lägen. Men det är den sekundära frågan. "First things first" är rätt viktigt i dessa sammanhang.

Carl Bildt poängterade i samma intervju att Moderaterna ska tala med Sverigedemokraterna.

– Det gjorde även jag när jag satt som utrikesminister.

Nämnda personer

Mikael Odenberg

Styrelseordförande Sustainable Energy Solutions Sweden Holding, tidigare styrelseordförande Karolinska institutet, tidigare generaldirektör Svenska Kraftnät, tidigare försvarsminister, tidigare riksdagsledamot (M)
Studier vid Handelshögskolan i Stockholm, Reservofficersexamen (1976), Försvarshögskolans chefskurs (Försvarshögskolan1994)

Ulf Kristersson

Partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni. 1988)

Politik på allvar
Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor