Liten seger för konsumenter när film kan ses utomlands

KULTUR. EU-parlamentet har röstat för nya regler som ska göra det möjligt för konsumenter att använda digitala tjänster utomlands. Det välkomnas av industrin men den europeiska konsumentföreningen kräver mer.

Foto: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP / Pablo Garrigos
Andreas Liljeheden

Europeiska användare som betalar för och nyttjar digitala tjänster för att titta på film och serier eller för att lyssna på musik ska kunna göra det även när de tillfälligt befinner sig i andra EU-länder. Det är tanken bakom de nya reglerna som EU-parlamentet just har röstat igenom.

– De nya reglerna ökar rörligheten och erbjuder portabilitet till européer som använder digitala tjänster, säger den franska liberalen Jean-Marie Cavada som har ansvarat för frågan i parlamentet.
Nu fattas bara att ett formellt godkännande från ministerrådet. Därefter ska de nya reglerna börja gälla inom nio månader.

Balanserat förslag enligt industrin – otillräckligt enligt konsumenter

För företagen som tillhandahåller tjänsterna krävs det vissa investeringar. De måste kunna säkerställa att en användare befinner sig tillfälligt i ett annat EU-land och inte permanent. Det kan handla om att kolla betalningsinformation, IP-adresser och postadresser. En av de större europeiska aktörerna uppger för Altinget att det kommer krävas ”några miljoner euro” för att få det att fungera rent tekniskt. Ändå välkomnas de nya reglerna av industrin. Den europeiska föreningen för kommersiella kanaler, ACT, kallar dem balanserade.

På BEUC som representerar de europeiska konsumenterna är man inte lika nöjd. Där poängterar man att det handlar om audiovisuella tjänster som konsumenter redan har betalat för. Det borde vara självklart att de ska kunna användas oavsett var man befinner sig. På BEUC vill man att de europeiska lagstiftarna går betydligt längre.

– Den här lagen kan bara vara ett första steg. Den hjälper bara konsumenter som redan har tillgång till material i sina hemländer. Men de som inte är nöjda med det kan fortfarande inte vända sig till andra länder och leta bättre utbud där, säger chefen för BEUC, Monique Goyens, i ett skriftligt uttalande.
Men när det gäller frågan om att kunna nyttja digitalt utbud i andra länder säger industrin blankt nej.

Skulle slå mot vinster och minska utbud

Industrin och de som äger rättigheter till det material som säljs vill under inga omständigheter låta konsumenter välja fritt bland andra länders utbud. Anledningen är att man tjänar stora pengar på att sälja licenser till andra länder. Skulle en britt till exempel kunna få billigare tillgång till Premier League-matcher via en kanal i ett annat land så skulle det slå hårt mot vinsterna i Storbritannien.

På ACT varnar man för att en helt öppen digital marknad inte alls skulle bli ett smörgåsbord av en massa material från olika länder, snarare tvärtom.

– Resultatet skulle kunna minska utbudet för konsumenter och det skulle kunna hota jobb och tillväxt i sektorn, säger Grégoire Polad, generaldirektör på ACT.

Bolagen argumenterar att den som köper loss rättigheterna till ett sportevent eller en serie inom EU inte längre skulle sälja dem vidare till andra länder om marknaden för konsumenter var helt öppen. Istället skulle de som vill följa matchen eller serien behöva skaffa abonnemang av den aktör som köpt rättigheterna. Det skulle till exempel kunna betyda att svenskar  inte skulle kunna titta på Game of Thrones på SVT utan vara tvungna att vända sig till en kanal i ett annat land som kanske kan betala mer för att få rättigheterna.

Monique Goyens på BEUC köper inte det teoretiska resonemanget.
– Den audiovisuella industrin kämpar hårt för att behålla fördelarna av EU:s inre marknad för sig själv istället för att få den att fungera även för konsumenter, säger hon.

 

Dokumentation

Ta med film och musik utomlands
EU-parlamentet har röstat för nya regler som ska göra det möjligt för betalande användare att ta med sig sitt nationella abonnemang och nyttja det även i andra EU-länder.
Idag är det ofta svårt att använda digitala tjänster som att titta på film eller lyssna på musik i andra länder även om man betalar för det på hemmaplan. Ska man t.ex. titta på HBO Nordic måste man vara bosatt och befinna sig i Sverige, Norge, Danmark eller Finland. I andra länder fungerar det inte.
Med de nya reglerna kommer man fortfarande bara ha tillgång till det material som finns tillgängligt hemma. Konsumenter kommer inte kunna få del av digitalt utbud i andra länder.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00