Ling: De borgerliga lagstiftar om DÖ

BUDGET. December överenskommelsen, DÖ, är långt ifrån begraven. Enligt Rasmus Ling har Alliansen lyckats driva igenom ett lagförslag i en parlamentarisk utredning som stärker en minoritetsregerings makt väsentligt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) undrar nog vad som gick fel. I början av året tillsatte hon en parlamentarisk utredning som skulle få ordning på de kvarstående och nytillkomna frågetecknen efter tidigare utredningar om överskottsmål och budgetprocess. Utredningen fick namnet ”En sammanhållen budgetprocess” och borde mer ha blivit ett forum för principiella diskussioner än om dagsaktuella partikonflikter. Men så blev det inte. För samtidigt som kommittén har träffats har det pågått en strid i riksdagen där man kommit så långt ifrån varandra i synen på budgetpolitiken att skatteförslag från regeringens sida möts med hot om misstroendeförklaring från oppositionen.

– När sådant pågår utanför fönstret är det inte så lätt att samarbeta på ett vettigt sätt, säger Rasmus Ling till Altinget. Han är Miljöpartiets representant i kommittén.

Det var oppositionen som vann striden. Inte genom stöd från Sverigedemokraternas representant i utredningen, partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt. Utan genom att kommitténs ordförande, Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz, var på Alliansens linje. De rödgröna hade nämligen fem ledamöter, alliansen fem, och SD en. SD gick varken på alliansen eller de rödgrönas linje. Utslagsrösten från KI-chefen hamnade på alliansens sida.

Login