Debatt

Liberalerna: "SD kan inte plocka russinen ur EU-kakan"

REPLIK. SD lever i en illusion om att vi både kan lämna EU och samtidigt behålla alla fördelarna. Sanningen är att ett utträde vore förödande på flera plan, skriver Tina Acketoft (L), talesperson för EU-frågor. 

Tina Acketoft, EU-politiske talesperson för Liberalerna. 
Tina Acketoft, EU-politiske talesperson för Liberalerna. Foto: Magnus Fröderberg/Liberalerna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Tina Acketoft,
EU-politisk talesperson (L)

150 000: så många jobb kan förloras vid en Swexit.

300 miljarder: så mycket beräknas vårt BNP att sjunka med.

80 000: så många svenska högskolestudenter har dragit nytta av EU:s studieutbyte.

Efter valet kan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, de riksdagspartier som vill lämna EU, få över 30 % av väljarstödet.

Ta in dessa siffror, för nu är det på allvar.

Vore förödande

Igår skrev Sverigedemokraternas europaparlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren om det Swexit Sverigedemokraterna vill se. De skriver om hur de bygger broar i Europa genom sitt arbete i europaparlamentet, samtidigt vill de dra Sverige ut ur det största freds-, och demokratisamarbetet i modern tid. Som liberal och globalist anser jag givetvis att detta vore förödande ur flera perspektiv. Men det är inte bara viljan att lämna EU som provocerar mig med parlamentarikernas argumentation.

Skulle drabbas värre än Storbritannien

Snarare är det faktumet att Winberg och Lundgren argumenterar för ett scenario där Sverige kan lämnar det europeiska samarbetet, men fortfarande behåller alla fördelar det innebär. Låt mig vara ytterst tydlig, ett Swexit kommer aldrig vara ekonomisk eller säkerhetspolitiskt gynnsamt för Sverige. Precis på samma sätt som Brexit, med all oönskad tydlighet, uppenbarligen inte gynnar Storbritannien. Dessutom är det troligt att Sverige skulle drabbas värre av ett utträde än Storbritannien. Som litet land uppe i norr måste vi värna det internationella samarbetet för ekonomin, klimatet och för varje människas frihets skull.

Motsägelsefulla argument

Sverigedemokraterna lever inte bara i illusionen om att Sverige kan plocka russinen ur kakan när det kommer till europeiskt samarbete. De är också motsägelsefulla i sina argument. Å ena sidan argumenterar de för att Sverige bör lämna EU snarast. Samtidigt vill de se ett reformerat EU.

Vad är målet egentligen? Är det en position likt Norges som Sverigedemokraterna drömmer om? Norge som betalar en stor avgift för att få tillträde och som måste följa EU:s regelverk men som inte har något att säga till om i utformningen av sagda regler. Jag tror inte att det är mindre makt och fortsatta avgifter till EU Sverigedemokraternas väljare ser framför sig när dess företrädare pratar om det fantastiska Sverige som väntar om vi bara kunde lämna EU bakom oss.

Var tredje riksdagsledamot kan förespråka Swexit

Efter valet kan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, de riksdagspartier som vill lämna EU, få över 30 procent av väljarstödet. Det betyder krasst att nästan var tredje ledamot i riksdagen förespråkar ett Swexit. Aldrig tidigare har ett Swexit haft så stort stöd. Inte sedan innan vi blev medlemmar har det svenska EU-medlemskapet varit så hotat.

Liberalerna är Sverigedemokraternas tydligaste motståndare. Bland annat just eftersom vi är Sveriges mest EU-vänliga parti. EU är en seger för demokrati, frihet och öppenhet. Idag kan vi som bor i Europa resa fritt, arbeta och studera var vi vill, driva företag och handla över gränserna – allt tack vare EU-samarbetet. Ju mer vi samarbetar, desto bättre, säkrare och fredligare blir vårt hörn av världen. Detta är varför vi Liberaler gillar EU så mycket: för att samarbete gör livet bättre för människor. Den 9:e september kan du välja att lägga din röst för ett starkare Sverige i ett starkare EU, gör det, för nu är det på allvar.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

SD: "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit"

Sverigedemokraternas gruppbyte i EU-parlamentet speglar den tillväxt partiet haft i Sverige. Det är dags att skaffa samarbetspartner på samma nivå för att kunna skapa allianser och på sikt lämna unionen, skriver EU-parlamentarikerna Kristina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD).


Nämnda personer

Tina Acketoft

Tidigare riksdagsledamot (L)
Informationslinjen (Linnéuniversitetet, 1989-1990), kommunikation, reklam och marknadsföring (City of London College, 1990-1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00