Debatt

Låt mig visa dig norra Sverige, Peter Kullgren

Så här års lever människor i flera delar i landet i ett permanent snökaos med periodvis obefintlig framkomlighet. Vi åtar oss gärna att visa landsbygdsministern norra Sverige och titta på hur problembilden ser ut för boende som förlorat sin snöröjning samtidigt som snön vräker ner, skriver Centerpartiets partiledarkandidat Daniel Bäckström.

Det har gått fem år sedan problemen med snöröjning började bli synliga och inte en enda relevant åtgärd som på marginalen påverkat situationen har vidtagits, skriver Daniel Bäckström.
Det har gått fem år sedan problemen med snöröjning började bli synliga och inte en enda relevant åtgärd som på marginalen påverkat situationen har vidtagits, skriver Daniel Bäckström.Foto: Susanne Lindberger/Jonas Ekström/TT/Montage
Daniel Bäckström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Så här års lever människor i flera delar av landet i ett permanent snökaos med periodvis obefintlig framkomlighet. Det är en helt oacceptabel situation som förtjänar att uppmärksammas på samma allvar som när snön skapar dålig framkomlighet, olyckor och problem i storstadsregionerna.

Problemet är dessvärre inte nytt och det är inte första gången som Centerpartiet lyfter detta. Däremot har vi nu en ny regering som tilldelats möjligheten att korrigera en olägenhet, ett rent missförhållande, som uppstod och tilläts fortleva under Socialdemokraternas regeringstid.

Höga krav ställer till det

Förenklat kan man säga att det som skett är att Trafikverket ställer mycket höga krav på tidshållning för sina anlitade entreprenörer. Dessa fordons punktlighet kontrolleras via GPS och vid förseningar utgår viten.

Problemet är att det i ett slag gjort att enskilda vägar, ofta på landsbygden, utgör en stor risk för entreprenören. Det är helt enkelt ”småjobb” som ger en liten intäkt, men innebär en risk att köra fast eller av annat skäl försenas. Därför får vägföreningarna svårt att landa avtal med entreprenörer och i de fall man lyckas så blir prislappen högre för att finansiera risken för att köra fast.

Åtta kilometer igensnöad väg

Bara här om veckan uppmärksammade lokaltidningen NSD en person i Överkalix som vid tidpunkten för publiceringen stod utan snöröjning på en åtta kilometer lång väg. Det är en olägenhet och skapar närmast oöverstigliga praktiska problem i vardagen.

Dessutom kan det, i värsta fall, vara direkt farligt om igensnöade vägar förhindrar hemtjänst, polis, brandkår eller ambulans att komma fram vid behov.

Det går att känna sympati för kommunens kommunalråd som helt riktigt påpekar orimligheten i att förvänta sig att landsbygdsboende riskerar att snöa inne till följd av ogenomtänkt statlig byråkrati som inte alls fungerar ute i verkligheten.

Samtidigt höjer man naturligtvis på ögonbrynen över Socialdemokraternas nyfunna intresse för framkomlighet på landsbygden under vintertid. 

Vi har tjatat

Samtidigt höjer man naturligtvis på ögonbrynen över Socialdemokraternas nyfunna intresse för framkomlighet på landsbygden under vintertid. Centerpartiet har närmast som en årligt återkommande rutin sedan problemen började bli synliga, runt 2017, tjatat om behovet av att få en lösning till stånd.

Det har gått fem år sedan dess och inte en enda relevant åtgärd som på marginalen påverkat situationen har vidtagits. Men den glada nyheten är att arvet efter Socialdemokraterna kan städas upp. Vilket vi tror och hoppas att den nya regeringen är villiga att pragmatiskt medverka till.

Därför skulle vi önska att inleda en dialog med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) där vi gärna åtar oss att visa ministern norra Sverige och titta på hur problembilden ser ut för boende som förlorat sin snöröjning samtidigt som snön vräker ner.

Vi hoppas innerligt att ministern tar chansen att medverka till en lösning på problemet.

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00