Debatt

Låt det ukrainska folkets väl gå före storfinansens

Många svenska företag har skurit ner sin verksamhet i Ryssland efter den folkrättsvidriga invasionen av Ukraina men jag uppmanar industri- och näringsministern att samtala med Ericsson och andra svenska företag för att övertyga dem att ytterligare begränsa sin verksamhet i Ryssland. Det skriver riksdagsledamot Anders Österberg (S).

”I skrivande stund har redan tusentals dött, och miljoner människor är på flykt. Det ryska agerandet är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt”.
”I skrivande stund har redan tusentals dött, och miljoner människor är på flykt. Det ryska agerandet är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt”.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Anders Österberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den ryska invasionen av Ukraina pågår. Om Ryssland upphör att kriga kommer kriget att vara slut. Det vore det bästa. Om Ukraina slutar att strida kommer det att vara slut med Ukraina. Det får inte hända. Därför är det viktigt att vi på alla plan visar vårt stöd och vår solidaritet med Ukraina, inte bara i ord utan också i handling. För Ukrainas del är det en kamp om överlevnad.

Hot mot europeisk säkerhetsordning

Sverige har med rätta fördömt den ryska aggressionen. I skrivande stund har redan tusentals dött, och miljoner människor är på flykt. Det ryska agerandet är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet och ett brott mot internationell rätt.

Europa befinner sig i en exceptionell situation som kräver exceptionella beslut. Ryssland hotar hela den europeiska säkerhetsordningen, som alla Europas länder bygger sin säkerhet på, inklusive Sverige. Ukrainas försvar av sina gränser är ett försvar av alla länders gränser och av det skydd som folkrätten ger alla världens länder.

Sverige går nu fram med ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor, som omfattar 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott. Sverige kommer också att bidra med ett finansiellt stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor. Utöver stöd på en halv miljard kronor till Världsbanken, så att Ukrainas ekonomi inte kraschar och 500 miljoner kronor i humanitärt stöd (till att börja med).

Uteslut Ryssland från Unesco

Det Sverige förser Ukraina med utgår från vad de själva har önskat. Vad Europas länder ger är koordinerat inom EU, men också en bedömning utifrån vad vi i Sverige kan avvara. Något liknande har Sverige inte gjort sedan Sovjetunionen angrep Finland 1939. Beslutet 1939, precis som beslutet 2022, är också vad vi bedömer tjänar Sverige bäst. Utöver de sanktionspaket som nu riktas mot Ryssland (och regimens lakejer i Belarus) driver Sverige att eventuella krigsbrott ska utredas så att ansvariga kan ställas till svars. Det är mycket bra. Sverige kan göra mer.

Det är paradoxalt att Ryssland hotar västvärlden samtidigt som landet i ekonomiska och teknologiska termer är fullständigt beroende av oss. 

Den internationella konststiftelsen Getty har varnat för att miljontals konstverk och monument riskerar att förstöras på grund av invasionen, och man kallar kriget för ”en pågående kulturell katastrof”. Detta – tillsammans med förstörelsen och plundringen av kulturarv – kan vara ett brott mot mänskligheten.

Därför vore det rimligt att i första hand utesluta och i andra hand suspendera Ryssland från Unesco och andra kulturinstitutioner i världen. Detta kan i sin tur vara ett av de många bidrag som gör att Ryssland lämnar Ukraina. Jag har lyft den här frågan i riksdagen och förväntar mig att regeringen agerar kraftfullt.

Teknik från väst

Men vi borde också göra det omöjligt för Ryssland att använda svenska företags teknologier i sitt krig mot den fria världen. Det är paradoxalt att Ryssland hotar västvärlden samtidigt som landet i ekonomiska och teknologiska termer är fullständigt beroende av oss. Ryssland är en liten och svag ekonomi och är nästan helt beroende av försäljningen av råvaror. Med pengarna de får från försäljningen av naturgas och olja finansierar landet allt det behöver, från stridsflygplan till nya Iphones.

Vad vi glömmer är att all modern teknologi som Ryssland använder är utvecklad i västvärlden. Ryska kraftverk och tåg tillhandahålls av Siemens. Ryska mobilnätverk utvecklades av Ericsson och Nokia. Det är via vår västerländska teknologi och våra kommunikationskablar som tv-kanalerna spyr ut sina vardagliga lögner och sitt hat.

Ytterligare ett sätt att stoppa Putin är att koppla bort honom och hans armé från den ekonomi som underhåller den. Mobiltelefoner borde inte ringa. Tåg borde inte kunna föra krigsmateriel till Ukraina. Tv-propaganda borde inte kunna sprida lögner och hat bland ryssar.

Koppla bort Putin

I dag kan vi agera genom att koppla bort Ryssland från västerländska mjukvaror och tekniskt stöd så länge landet fortsätter invasionen av Ukraina. Många svenska företag har skurit ner sin verksamhet i Ryssland efter den folkrättsvidriga invasionen av Ukraina men jag uppmanar industri- och näringsministern att samtala med exempelvis Ericsson och andra svenska företag för att övertyga dem att ytterligare begränsa sin verksamhet i Ryssland.

Det är faktiskt orimligt att svenska företag kanske är med och bidrar till att Ryssland kan begå en invasion av Ukraina vilka försvarar hela Europa just nu. Nästan samtliga politiska partier har vågat ta djärva beslut, det bör också företagen göra. Eller hur var det nu den gamla sloganen löd: (ukrainska och europeiska) folkets väl före storfinansens?

Nämnda personer

Karl-Petter Thorwaldsson

Senior rådgivare SSAB
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024