Debatt

L: Effekterna av socialdemokratisk praktik är nedslående

REPLIK. I sin iver att bekämpa rikedom kommer Niklas Karlssons (S) idéer, om de får blomma ut, att drabba folk med tuffa ekonomiska villkor värst, skriver Joar Forssell (L).

"Trots värnskattens avskaffande är Sveriges marginalskatt ändå en av de högsta i världen. Det är bedrövande."
"Trots värnskattens avskaffande är Sveriges marginalskatt ändå en av de högsta i världen. Det är bedrövande."Foto: Liberalerna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Joar Forssell (L)
Skattepolitisk talesperson och riksdagsledamot 


Att Socialdemokraterna vill höja skatterna är ingen nyhet men Niklas Karlssons (S) debattartikel på Altinget får en ändå att höja på ögonbrynen. Tvärtemot vad Niklas plikttrogna klasskampsretorik gör gällande så är det inte rimligt att ställa så kallade höginkomsttagare mot låginkomsttagare.

Det är inte farligt att människor kan jobba sig till rikedom eller att välståndet på den vägen växer. Sverige behöver lägre skatter, inte högre, om vi ska klara framtidens välfärd och om människor ska kunna göra klassresor.

Läs också

Angripa värnskatten

Den socialdemokratiskt ledda regeringen menar själva att avskaffandet av värnskatten är självfinansierande. Antalet arbetade timmar och konsumtionen i ekonomin förväntas stiga och med det kommer välbehövd tillväxt.

Det är socialistiska idéer om att den som jobbar hårt och anstränger sig inte ska kunna bli rik snarare än sunda ekonomiska argument som får Niklas Karlsson att angripa värnskatten.

Joar Forssell (L)
Skattepolitisk talesperson

Den tillväxten behövs om vi ska ha tillräckligt med välstånd att fördela i framtidens välfärd, men framförallt är det rätt att den som jobbar får behålla mer av sina egna pengar.

Det är socialistiska idéer om att den som jobbar hårt och anstränger sig inte ska kunna bli rik snarare än sunda ekonomiska argument som får Niklas Karlsson att angripa slopandet av värnskatten.

Måste gå att bli rik

Trots värnskattens avskaffande är Sveriges marginalskatt ändå en av de högsta i världen. Det är bedrövande.

De höga marginalskatterna avskräcker människor från akademikeryrken och hämmar dessutom den som trots låg utbildning genom ansträngning eller företagande är produktiv på arbetsmarknaden. Fyra av tio akademiska utbildningar är rena förlustaffärer. Det är orimligt, det måste gå att bli rik genom arbete, utbildning och ansträngning.

Morgondagens välfärd

Efter att värnskatten avskaffats måste marginalskatterna dessutom fortsätta att närma sig OECD-snittet. Det är alltmer uppenbart att vårt skattesystem, om vi ska kunna finansiera morgondagens välfärd, behöver vara konkurrenskraftigt i den globala ekonomin.

Det måste uppmuntra de som skapar jobben och driver samhället framåt: de företagsamma människorna, entreprenörerna och innovatörerna.

Sänk trösklarna

I sin iver att bekämpa rikedom kommer Niklas Karlssons idéer, om de får blomma ut, dessutom att drabba folk med tuffa ekonomiska villkor värst.

Trots att vi just passerat toppen av en högkonjunktur saknar alltför många utlandsfödda, lågutbildade unga och personer med funktionsnedsättning ett jobb att gå till. Det för dyrt och för krångligt för företag att anställa och det straffar dessa grupper hårdast och ökar utanförskapet. Jobbtrösklarna måste sänkas.

Möjliggör ökat sparande

Det behöver bli mer lönsamt också för personer med låga inkomster att spara och investera. Att kunna spara ihop till en lägenhetsinsats eller ett startkapital för företagande trots en låg- eller medelinkomst får inte vara omöjligt på grund av skattenivåerna.

Ett ökat sparande vore möjligt till exempel genom en övergripande sänkning av skatt på arbete så att även de med låga löner får en chans att behålla mer av lönen och kunna spara eget kapital.

Ett attraktivt land

Klasskampsretorik funkar kanske i 1 maj-tågen men effekterna av socialdemokratisk praktik är nedslående.

Skattehöjningar på arbete höjer trösklarna till arbetsmarknaden för socialt eller ekonomiskt marginaliserade grupper. Höga marginalskatter minskar tillväxten, välståndet och därmed de långsiktiga möjligheterna att finansiera välfärd.

Sverige måste vara ett attraktivt land att flytta till, anstränga sig och utbilda sig i. Och folk borde få behålla mer av sina egna pengar.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Karlsson (S): Brutalt bakslag för socialdemokratisk fördelningspolitik

Höj skatten på kapitalinkomster för att neutralisera den fördelningspolitiska effekten av den avskaffade värnskatten, skriver Niklas Karlsson.


Nämnda personer

Joar Forssell

Riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen, utrikespolitisk talesperson

Niklas Karlsson

Riksdagsledamot (S), ordförande skatteutskottet, ledamot i partistyrelsen
Studier i filosofi och sociologi (Lunds uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00