KU smäller Thorwaldsson på fingrarna för uttalande om Kallak

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldssson (S) får besk kritik från KU för att i en intervju om Kallak-ärendet ha sagt att opartiskhet är en dröm. ”Om han säger att det är en dröm så kanske han ska jobba med någonting annat.” säger KU-ledamoten Tuve Skånberg (KD).

"Nej, det finns inget som är opartiskt, det är en dröm att det finns människor som är opartiska." sade Karl-Petter Thorwaldsson (S) till Sameradion. Men det borde han verkligen inte sagt, enligt ett enigt konstitutionsutskott.
"Nej, det finns inget som är opartiskt, det är en dröm att det finns människor som är opartiska." sade Karl-Petter Thorwaldsson (S) till Sameradion. Men det borde han verkligen inte sagt, enligt ett enigt konstitutionsutskott.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har anledning att vakta sin tunga bättre framöver. Det anser riksdagens konstitutionsutskott. I en intervju med Sameradion i början av året sade näringsministern att opartiskhet är en dröm. Detta som svar på en fråga om han verkligen kan vara opartisk i beslutet om bearbetningskoncession, då han tidigare sagt att han älskar gruvor.

Att under en pågående prövning så tvivel kring om ärendet hanteras sakligt och opartiskt är allt annat än lämpligt, enligt ett enigt konstitutionsutskott.

– Man måste tänka på sin ställning som statsråd, säger KU-ledamoten Per Schöldberg (C) till Altinget.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.